Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.01.2019 12:31:49

Německé automobilky v chaosu, ale zbytek země prosperuje


Německé hospodářství možná směřuje k „technické recesi“, která je definována jako dvě za sebou jdoucí čtvrtletí negativního ekonomického růstu. Leonid Bershidsky na stránkách Bloombergu ovšem tvrdí, že taková definice budí v tomto případě mylný obrázek, protože „země není ve skutečnosti v žádných problémech“ a špatná ekonomická data, která poslední dobou přicházejí z části její ekonomiky, jsou odrazem „jedné změny v regulaci, která vyvolala chaos v automobilovém průmyslu“.

Minulý týden bylo zveřejněno, že německá průmyslová produkce meziměsíčně klesla o 1,9 %, což je největší pokles od srpna 2015. Příčinou je zejména propad výroby spotřebního zboží o 4,1 %, který je zase odrazem kolapsu v prodejích automobilů. Automobilky přitom generují asi 20 % průmyslových tržeb a nové registrace se v Německu v listopadu meziročně propadly o 9,9 %. Za tímto vývojem stojí podle Bershidskyho takzvaná Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP), tedy nové emisní testy, které pracují s reálnými daty z provozu a ne s daty z laboratoří.

Německé firmy byly na změnu naprosto nepřipravené a musely kvůli novým testům pozastavit prodeje řady modelů,“ píše Bershidsky. Výsledkem byl nečekaný řetězec negativních ekonomických překvapení, ale celá věc hlavně ukázala na vážné problémy v německém automobilovém odvětví. To se dlouho těšilo ochraně ze strany vlády a přitom ohrožovalo životní prostředí a porušovalo zavedené standardy. Firmy jako VW tak zaplatily miliardy dolarů pokut ve chvíli, kdy se ukázalo, že podváděly při testech emisí. Ani to je nedonutilo připravit se včas na novou regulaci. „To ovšem neznamená, že je něco v jádru špatného s celou německou ekonomikou. Ta v některých oblastech přináší i pozitivní překvapení, jako například u maloobchodních tržeb či spotřebitelské důvěry,“ tvrdí novinář.

Německé automobilky se podle něj nakonec s WLTP vypořádají, ovšem hrozbou zůstane zhoršování ekonomické situace v celé eurozóně. ECB minulý měsíc ukončila program kvantitativního uvolňování a „skončilo tak období levných půjček“. Sama ECB počítá s tím, že silná poptávka zabrání ekonomice měnové unie v poklesu, ale i tak je německý exportní průmysl ohrožen.

Ekonomický institut DIW Berlin celkově tvrdí, že německá ekonomika prosperuje, korporátní investice rostou, využití kapacit sice nyní poněkud kleslo, ale stále se drží na vysokých 87 %. Vláda dosahuje „zdravých rozpočtových přebytků“ a to jí umožňuje zvýšit investice v případě, že by došlo k propadu poptávky soukromého sektoru. Jelikož německá populace roste jen pomalu, na udržení jejího vysokého životního standardu není třeba ohromujícího růstu celé ekonomiky. Ten by podle Bershidskyho mohly narušit spíše vážné problémy v sousedních zemích.

Podobně jako Bershidskyho komentář vyznívá i poslední analýza investiční společnosti Pictet, která vedle krátkodobých problémů poukazuje na fundamentální sílu německé ekonomiky. Jako její největší hrozbu vnímají ekonomové společnosti vývoj na zahraničních trzích včetně Číny. Pictet nyní očekává, že německá ekonomika v příštím roce poroste o 1,5 %, pravděpodobnější je ovšem snižování tohoto odhadu než jeho posun směrem nahoru, a to zejména kvůli nejistotám v globální ekonomice a obchodu. V následujících grafech Pictet ukazuje vývoj registrací nových vozů a objednávek ve výrobním sektoru spolu s objednávkami v segmentu výroby motorových vozidel:



Zdroj: Bloomberg, Pictet


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688