Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  14.01.2019 10:26:12

Čekání na další flash crash

Na začátku ledna jsme byli svědky bleskového posílení japonského jenu, který během pár minut zaregistroval bezmála 4% zpevnění vůči dolaru, což byl největší pohyb od roku 2016, a následně se odrazil zpět. Tzv. flash crash, jak se tento scénář nazývá, byl již dříve pozorován například u britské libry po volbě o brexitu. Pravděpodobnost jeho zopakování přitom letos není u japonského jenu nikterak malá.

Flash crash japonského jenu ze začátku ledna 2019 měl tři základní stavební kameny. Jak uvádí agentura Bloomberg, došlo k němu během tzv. witching hour asijského obchodování, tj. doba mezi uzavřením obchodování v New Yorku a otevřením obchodování v Tokiu spojená s minimální likviditou, dále byl spojen s prodlouženými japonskými prázdninami a nakonec sehrál roli i velký objem otevřených long pozic ze strany retailových obchodníků zaměřený na vysokovýnosové měny.

Problém (z pohledu hedgeových fondů příležitost) spočíval v absenci japonských obchodníků z důvodu prázdnin. V takové situaci se hlavním FX „hřištěm“ – do doby, než se otevře obchodování v Singapuru a Hongkongu – stává australský trh s denním obratem cca 32 miliard dolarů, což byla mimochodem dle dat Financial Futures Association i listopadová hodnota otevřených long pozic japonských retailových investorů. Vzhledem k tomu, že brokeři nabízející obchodování na páku oceňují pozice dle aktuálních tržních cen na denní bázi, i když je japonský trh zavřený, otevřené obchody, zde v případě japonských obchodníků, jsou v ohrožení, jakmile dojde ke spekulativním pohybům umocněným prostředím velmi nízké likvidity.

A přesně to byl scénář, který se odehrál na začátku letošního roku. Kombinace japonských obchodních prázdnin ve spojení s minimální likviditou a objemem otevřených long pozic byla ideální příležitostí pro spekulanty, kteří vsadili na zpevnění jenu, na které nakonec došlo, což následně vyvolalo likvidaci stop lossů mnohých retailových investorů sázejících na opačný směr. Celou situaci nakonec umocňuje i přítomnost automatických obchodních systémů a jejich nastavených obchodních parametrů.

Čtvrtek 3. ledna 2019 byl tedy (zatím) prvním letošním případem flash crashe u japonského jenu, ke kterému přispěla především vlna sell příkazů u turecké liry a australského dolaru v rámci párů. Dle agentury Bloomberg nás letos čeká ještě celkem devět situací, kdy by k podobným pohybům mohlo dojít. Jedná se o dny, na které spadají japonské prázdniny spojené s uzavřeným obchodováním. Ty souvisí s japonskou politikou „Happy Holidays“ z roku 2000, která ve snaze podpořit turismus posunula některé státní svátky na první pracovní den týdne. Letos půjde konkrétně o pondělí 14. ledna, 11. února, 6. května, 15. července, 12. srpna, 16. září, 23. září, 14. října a 4. listopadu.

První zmiňované datum spadá na dnešek, avšak při pohledu na jenové páry vidíme, že žádný flash crash se nekonal. Jak u amerického, tak i australského dolaru a turecké liry sice pozorujeme jejich oslabování vůči japonské měně, avšak tento pohyb nenese znaky flash crashe, jako tomu bylo ve čtvrtek 3. ledna.

Zaměříme-li se na vývoj dolaru vůči euru, horší než očekávaná evropská data, především ze sektoru průmyslu, poslala na konci minulého týdne sledovaný pár pod hranici 1,150 EURUSD, kde se nachází i dnes ráno.

Pozornost se tento týden bude soustředit obzvláště na zítřek, kdy se v britském parlamentu uskuteční hlasování o dohodě o brexitu. Pravdou však je, že očekávání nejsou nikterak optimistická, což naznačuje neúspěch britské premiérky Mayové. Sledovanou událostí bude i zveřejnění odhadu německého HDP za rok 2018, z něhož bude možné odhadnout, zda se německá ekonomika během posledního čtvrtletí propadla do technické recese.

Dnes nás ze zahraničních dat čeká průmysl eurozóny za listopad. Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1471 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 95,65 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1483 do 1,1589 EURUSD.*

Koruna se v závěru minulého týdne udržela pod hranicí 25,60 za euro. Ve srovnání se zbytkem regionu, tj. s polským zlotým a maďarským forintem, je tak jedinou měnou vykazující za dosavadní průběh roku zisky. I přesto se však stále nachází poměrně daleko od aktuální prognózy České národní banky.

Z hlediska domácích dat bude tento týden poměrně slabý. Dnes nás čeká zveřejnění výsledku běžného účtu z listopad, ve středu pak index cen výrobců za prosinec. Vzhledem k takto prázdnému kalendáři by se kurz domácí měny mohl vyvíjet spíše dle sentimentu globálních trhů, kde roli sehraje nejen již zmiňovaný brexit, ale i další komentáře představitelů Fedu a jejich případný vliv na měny rozvojových trhů či jakékoliv bližší informace o obchodním vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou.

Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,55 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,56 až 25,64 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,11 až 22,29 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688