Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.01.2019 08:05:27

České domácnosti jsou ve svých výdajích opatrnější (Ranní zpráva z finančního trhu)

Tuzemská inflace se již dva měsíce drží přesně na svém cíli. Hlavní zásluhu na tom mají nižší ceny pohonných hmot. Bez toho by inflace byla výše. Stejný obrázek dnes přijde z USA. Celkově spotřebitelské ceny díky levnější ropě v prosinci proti listopadu klesly, jádrová inflace ale zůstává robustní stejně jako u nás. Tuzemskou ekonomiku táhne domácí poptávka. Sektorové účty za Q3 18 potvrdí zvyšující se míru úspor domácností a klesající ziskové marže v korporátním sektoru.

Padající ceny ropy srazily prosincovou inflaci v USA

Spotřebitelské cenyUSA v závěru roku klesly díky nižším cenám ropy. Meziroční dynamika tak výrazně zpomalila pod dvouprocentní úroveň. Jádrová inflace si ale drží meziměsíční dynamiku 0,2 % m/m, což znamená stagnaci meziročního růstu na 2,2 %. Robustní jádrová složka tak je argumentem pro americkou centrální banku, aby pokračovala v utahování měnové politiky.

I francouzský průmysl ztrácí a euro padá

Společné evropské měně se včera vůči dolaru příliš nedařilo. Evropskou seanci přitom kurz zahájil u 1,155 USD/EUR, v průběhu amerického obchodování již byla pod talkem hladina 1,150 USD/EUR. Ta ale nakonec zdolána nebyla, dnes ráno kurz zahajuje bezpečně nad ní. Euru rozhodně nepomohlo zklamání, které přinesl francouzský průmysl, naopak dolar se dočkal podpory v podobě nižšího než očekávaného počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti v prvním lednovém týdnu.

České domácnosti začínají být opatrnější

Finální čísla národních účtů za Q3 18 potvrdí stagnaci meziročního růstu české ekonomiky na 2,4 % y/y. V závěru roku již přepokládáme nepatrné zrychlení. Tahounem je primárně domácí poptávka, spotřebitelská a investorská. Sektorové účty zřejmě odhalí pokračující tvorbu opatrnostních úspor na straně domácností a nadále zintenzivňující tlaky na ziskové marže u korporátního sektoru. A tyto trendy zřejmě přetrvaly i v závěru loňského roku.

Obáváme se, že listopadové maloobchodní tržby nijak nenadchly a zaznamenaly spíše podprůměrný růst, a to i přes jeden pracovní den navíc. Důvodem je především vysoká srovnávací základna z minulého roku, čtvrtý měsíc v řadě ale poklesnou také tržby z prodeje automobilů.

Koruna zpět pod 25,60 CZK/EUR

I když ráno zveřejněná prosincová data překvapila svou nižší hodnotou, na tuzemském devizovém trhu to moc vidět nebylo. Kurzový vývoj byl relativně klidný, patrná byla mírná tendence k posilování směrem k 25,60 CZK/EUR. V průběhu včerejší americké seance nakonec tato hladina padla. Okolní měny v regionu zhodnotily ale ještě o něco více. Obecně podporu středoevropským měnám poskytla silnější pozice eura na globálním trhu a včera ráno zveřejněný rozhovor guvernéra ČNB pro týdeník Ekonom. J. Rusnok očekává pro letošek další zpřísňování měnové politiky a růst sazeb.

Prosincová inflace stagnovala na listopadových 2,0 % y/y, zatímco trh i my jsme očekávali zrychlení cenového růstu. Ještě optimističtější byla ve svém očekávání centrální banka, když ve své listopadové prognóze pro prosinec předpokládala meziroční růst spotřebitelských cen ve výši 2,5 %. Skutečný inflační vývoj tak na první pohled vyznívá protiinflačně. Nicméně pohled do struktury inflace hovoří spíše opačným směrem. Podle propočtů ČNB jádrová inflace zrychlila z listopadových 2,4 % na 2,6 % y/y, což indikuje robustní inflační tlaky z domácí ekonomiky. A v dalších měsících půjde inflace dále nahoru. Podrobnější komentář ke včerejším inflačním datům najdete zde http://bit.ly/2Fmc8aY. I nadále tak předpokládáme, že ČNB letos bude pokračovat v utahování měnové politiky. Další zvýšení sazeb očekáváme na zasedání bankovní rady počátkem února.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688