Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.01.2019 09:09:02

Inflace se v závěru roku dostala nad cíl ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní data o spotřebitelských cenách ukážou prosincovou inflaci nad cílem ČNB. V dalších měsících bude cenový růst dále zrychlovat směrem ke třem procentům. To je jeden z důvodů, proč centrální banka nebude dále otálet s růstem sazeb. Dalšího kroku se tak dočkáme již na únorovém zasedání. Zvyšování sazeb se letos očekává i ve Spojených státech, avšak mírnějším tempem. Zápis z jednání Fedu potvrdil, že za opatrnějším výhledem stojí globální zpomalení a nejistoty na finančních trzích.

Zápis ze zasedání ECB poodhalí náladu v jejím vedení

Dnes bude zveřejněn zápis z prosincového zasedání ECB. Na něm byl ukončen program nákupu aktiv. Od té doby přichází smíšené novinky. Na jedné straně je slabší průmyslová produkce v Německu, na druhé silnější indikátory trhu práce v eurozóně jako celku. Inflační tlaky by tak ohroženy být neměly, a první zvýšení sazeb ve druhé polovině roku tedy zůstává základním scénářem. Oproti Německu, ve Francii by dnešní údaje měly ukázat další růst průmyslové produkce.

Sazby Fedu porostou pomaleji kvůli globálnímu zpomalení

Nezaměstnanost v eurozóně poklesla o dvě desetiny na 7,9 %, analytici přitom očekávali stabilitu. Je to další střípek do skládačky vypovídající o síle trhu práce v eurozóně. Zápis z prosincového jednání Fedu nepřinesl nic nového. Pouze potvrdil, že ke snížení trajektorie výhledu sazeb vedl členy FOMC horší výhled globální ekonomiky a také situace na finančních trzích. Zejména na akciovém trhu dochází v posledních měsících k opakovaným výprodejům. Výhled členů FOMC však stále naznačuje dvojí zvýšení sazeb o 25bb letos a jedno příští rok.

Domácí inflace se dostane nad cíl ČNB

Prosincová inflace zahájí sérii čísel nad cílem ČNB. Ta by měla vrcholit v březnu, kdy se růst spotřebitelských cen přiblíží třem procentům. V prosinci inflaci postrčily hlavně ceny potravin, které po listopadovém zpomalení na konci roku opět přidávají. Na začátku roku pak k růstu cenové hladiny přispějí nové ceníky dodavatelů energií, které zohlední dražší silovou elektřinu. K tomu bude dál přispívat stabilně silná jádrová inflace, nákladové tlaky z trhu práce totiž jen tak neodezní. To pobídne ČNB k růstu sazeb na únorovém zasedání, a poté ještě dvakrát ve zbytku roku.

Skvělý výsledek zahraničního obchodu korunu nevzrušil

Zahraniční obchod skončil v listopadu výrazným přebytkem přes 20 miliard korun. To je nejvyšší číslo od loňského ledna. Přispěl k tomu silný vývoz automobilů, který v předchozích měsících spíše skomíral. Data z trhu práce zároveň ukázala mírný nárůst podílu nezaměstnaných osob, ten se v prosinci zvýšil o tři desetiny procentního bodu na 3,1 %. Žádná revoluce na trhu práce se však nekoná, i přes tradiční zápornou sezónnost totiž vzrostl počet volných pracovních míst. Vyšší podíl nezaměstnaných odráží spíše ukončení sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství. Více si o včerejších datech zahraničního obchodu a nezaměstnanosti můžete přečíst zde http://bit.ly/2SJcD2x.

Koruna na tyto údaje reagovala se stoickým klidem. Úterní oslabování domácí měny včera nepokračovalo a její kurz se stabilizoval se poblíž 25,64 CZK/EUR. Překvapení na středoevropské trhy nepřineslo ani zasedání polské centrální banky, která ponechala svou sazbu beze změny. Polský zlotý jen nepatrně posílil, poté se opět vrátil k na 4,300 PLN/EUR. Drobně získával i maďarský forint, který se odpoledne obchodoval na úrovni 321,4 HUF/EUR.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688