TNBiz (TN.cz)
10.01.2019 07:51:20

Počasí: Sníh dále komplikuje dopravu, tisíce lidí jsou bez proudu. Předpověď počasí

Česko stále sužuje kalamitní stav způsobený sněžením a silným větrem. Tisíce domácnostní na severu jsou bez elektřiny. Zatímco na horách bude v příštích dnech přetrvávat bílá zima, v nížinách se dlouho ze sněhu radovat nebudeme. O víkendu totiž přijde obleva.

Ve čtvrtek ráno zůstává podle energetiků bez proudu zhruba devět tisíc odběratelů. K výpadkům došlo v okresech Jablonec nad Nisou, Semily a Děčín, kde ČEZ vyhlásila kalamitní stav už ve středu večer. V tu dobu bylo bez elektřiny zhruba 13 tisíc odběratelů, informovala mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Zimní počasí nadále komplikuje dopravu na českých silnicích. Na Vsetínsku a Žďársku řidiče ohrožuje ledovka na silnici. Se sjízdností mají problémy i řidiči v Praze, kde jsou silnice kluzké a sníh zhoršuje dopravu. Před Prahou se na dálnicích D4 a D5 tvoří kolony.

 


O víkendu přijde obleva.

Sněhová kalamita bude na některých místech pokračovat i v příštích dnech, o víkendu by však v nížinách mělo dojít k oblevě. Ve čtvrtek bude podle meteorologů stále sněžit na celém území, zejména na horách budou srážky vydatné. Teploty se budou pohybovat okolo -2 až 2 stupňů, na horách kolem šesti. Ve vyšších polohách meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků.

Na východě území platí do pátku výstraha před tvorbou náledí, které hrozí zejména v nižších polohách. V Čechách výstraha před náledím platí až do soboty. Do pátku také platí pro většinu území Čech výstraha před sněhovými srážkami. Pro Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Liberecký kraj platí do soboty výstraha před tvorbou sněhových jazyků a v Ústeckém a Libereckém kraji meteorologové rovněž varují před závějemi. 

Předpověď počasí na víkend 

Pátek
Pátek bude nejchladnějším dnem v týdnu, v noci teploty klesnou na -2 až -6 stupňů, místy i -9 stupňů. Přes den se teploty budou pohybovat okolo -4 až 0 stupňů. Bude přetrvávat oblačno - dopoledne zasněží jen ojediněle, odpoledne ale bude přibývat oblačnosti a sněhových srážek. Na východě Moravy bude sníh padat až večer.

Večer se začne oteplovat, ale zároveň bude sílit vítr foukající od západu. V nárazech dosáhne rychlosti 55 km/h.

Sobota
Sobota bude zatažená a protože se oteplí, sněhové srážky v nižších polohách postupně vystřídá déšť. Ten bude padat zejména k večeru na západě Čech.

V noci se teploty budou pohybovat okolo 1 až -3 stupňů, během noci se ale bude nadále oteplovat. Přes den teploty stoupnou na 0 až 4 stupně. Foukat bude čerstvý vítr, který místy s nárazy dosáhne rychlosti 55 km/h. Zejména na horách kvůli tomu hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí.

Neděle
I v neděli bude zataženo s občasným deštěm. Ve vyšších polohách postupně budou přibývat smíšené a sněhové srážky - zejména na horách v Čechách budou vydatné. V noci bude okolo 4 až 0 stupňů, přes se teploty vyšplhají až na 2 až 6 stupňů. Pocitová teplota ale může být nižší v důsledku silného větru, který bude Česko v neděli sužovat. Místy s nárazy dosáhne rychlosti 70 km/h, na horách až 90 km/h.

 

Boží dar, včera ráno.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty