TNBiz (TN.cz)
Práce  |  09.01.2019 22:07:24

Hasiči a policisté často nevyjdou, musejí ještě pracovat bokem.

Hasiči a policisté denně nasazují životy, ale často si musí přivydělávat ještě bokem. Dělají prodavače nebo pracují například v autoškolách. Každý sbor má na vedlejší příjem jiné předpisy a ministerstvo je teď chce sjednotit. Důvodem je rozhodnutí Ústavního soudu. Ten totiž na základě případu hasičky vyhozené kvůli podnikání rozhodl, že výjimky pro přivýdělky musí plynout ze zákona.

Dělají dřevorubce, jezdí kamiony, sedí za kasou v obchodech anebo malují obrazy - tím vším si u nás přivydělávají hasiči.

"Tuhle práci prostě dělají lidé, kteří ji opravdu dělat chtějí. Nechodí se tam pro peníze. Jednoznačně je potřeba přivydělávat si bokem. Z mých kamarádů a kolegů je to víceméně každý druhý," říká hasič Tomáš.

Hasiči mají 24hodinovou službu, pak mají 48 hodin volno. Aby si oddechli a načerpali síly. Jenže začínající hasič si měsíčně vydělá asi dvacet tisíc hrubého. A s takovými penězi například v Praze jen těžko vyjde.

"Často právě využívají tyto brigády a přivýdělky v době, kdy by se měli věnovat tomu odpočinku," vypočítává personalista. Podobné je to u policistů.

U hasičů jsou pravidla poměrně benevolentní. Jejich vedlejší činnost ale nesmí mít negativní vliv na jejich práci nebo s ní být dokonce ve střetu. Policisté nesmějí být v řídicích nebo kontrolních orgánech firem a jejich nadřízený musí s vedlejšákem souhlasit.

Ministerstvo vnitra připravilo jednotná pravidla pro přivýdělky všech bezpečnostních sborů – jako jsou například hasiči, policisté nebo celníci.

"Jde o to, aby bylo přímo v zákoně řečeno, že uměleckou, literární, publikační, badatelskou činnost mohou ti příslušníci bezpečnostních sborů dělat automaticky, bez nějakého povolení a na všechnu ostatní činnost budou povolení potřebovat," vysvětluje vnitro.

Povolení bude udělovat takzvaný služební funkcionář. Novelu by měla za několik týdnů projednat vláda. Začít platit by pak měla od července.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

10.01. 13:04  příslušníci:-) (bývalý příslušník)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688