Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.01.2019 18:22:09

Počasí: čtvrtek a pátek chladnější, o víkendu obleva

 

Zima a sníh se v nížinách neprosadí. Střídavě se tam objevují dešťové a sněhové srážky. Do pátku budou mít navrch ty sněhové, od soboty se vrátí obleva a dešťové kapky. Oteplení od soboty bude ještě větší než ta předešlá. Propad arktického vzduchu směrem na jih se prozatím konat nebude. Nadvládu nad počasím bude mít vyhřátý oceán s prouděním od severozápadu. Z vlhkosti těží hory, kde připadnou další desítky centimetrů sněhu. I tam se ale projeví od neděle oteplení a pod 900 m n. m. se objeví dešťové kapky. Často zmiňovaným pozitivem této formy zimního počasí jsou příděly vody pro krajinu. Nedostávají se však všude, hodně je stáhnou hory a vrchoviny a západ země obecně. I proto jsou nížiny střední Moravy aktuálně jediným místem s kritickým suchem.

Ve čtvrtek bude oblačno, občas sněžení nebo sněhové přeháňky. Četnější na horách, vzácnější v nížinách. Teploty -2 až 2°C. V pátek bude oblačno až polojasno. Od severozápadu občas se slabým sněžením. Teploty -4 až 0°C. Půjde o další teplou frontu, která otevře do střední Evropy cestu oblevě. V sobotu bude zataženo, místy sněžení, pod 500 m n. m. rychle od rána déšť nebo déšť se sněhem. Teploty 0 až 4°C. V neděli bude znovu převážně zataženo, občasný déšť nebo přeháňky. Už až nad 900 m n. m. srážky sněhové nebo smíšené. Teploty 2 až 6°C.

Od pondělí bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Sněhové budou na horách, vždy jen přechodně i ve středních polohách. Teploty 1 až 6°C. Jak je vidět, nížiny se stále zimy se sněhovou pokrývkou nedočkají. Trocha sněhu může napadnout jedině v pátek. Naopak sněhová peřina na horách neutěšeně roste. Hřebeny Krkonoš hlásí 200 cm sněhu, Lysá hora v Beskydech 186 cm, Plechý na Šumavě 138 cm, Šerák v Jeseníkách 116 cm sněhu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty