TNBiz (TN.cz)
Počasí zpravodajství  |  09.01.2019 15:48:16

Nebezpečí v Alpách: Ztracení turisté, laviny, uzavřená střediska


Již třetí den se Alpy v Rakousku potýkají s vydatným sněžením, které způsobuje problémy na silnicích a v několika lyžařských oblastech. Uzavřený je stále areál Hochkar, ze kterého museli být lidé evakuováni. Na několika místech hrozí čtvrtý a pátý stupeň lavinového nebezpečí. Mimořádný stav vyhlásilo také Slovensko.

Kvůli sněhu musela být uzavřena silnice mezi Mittelbergem a Hairlachem v Tyrolsku, kde hrozí lavinové nebezpečí. V obci St. Leonhard (u ledovce Pitztal) byly také uzavřeny turistické stezky i sjezdovky. Nedoporučuje se ani sáňkování.

 

Na pár hodin bude otevřen úsek mezi střediskem Obertauern a Untertauerunem, a to od 11 do 13:30 hodin, poté se znovu uzavře.

 

Jelikož je v Rakousku uzavřeno hned několik silnic, rozhodli se řidiči bariéry objíždět. Agentura ÖAMTC, která má na starosti silniční provoz v Rakousku, varuje řidiče, aby bariéry respektovali. "Je to nebezpečné a trestné. Tyto překážky je třeba brát vážně," uvedla Tanja Trezmüller z agentury ÖAMTC.

 

 

 

Pátý stupeň lavinového nebezpečí hrozí na Dachsteinu a v Hochswabu. Dále také v Dolním Rakousku. Laviny se mohou začít uvolňovat ze svahů ve velkých rozměrech. Turisté by se do oblastí neměli vydávat. V příštích hodinách hrozí také sněhové bouřky.

 

Za posledních 24 hodin na některých místech napadlo až 80 cm sněhu. V severních Alpách by mělo napadnout dalších 40 cm, v jižních Alpách bude sněžení slábnout. Zlepšení se očekává ve čtvrtek v noci.

 

Problémy jsou stále v okolí Salzburgu, kde už stoupl stupeň lavinového nebezpečí na 4 z 5. Do středečního rána napadlo až 80 cm sněhu. V Pongau trápí obyvatele sníh, který sahá až po střechy a může poškodit okna. Uzavřená je silnicie Mandlwandstraße kvůli lavinovému nebezpečí. Evakuována musela být obec Arthurhaus u Hochkönigu. Uzavřen musel být také Berghotel Rudolfshütte v Uttendorfu, informoval Salzburg.orf.at.

 

V Salzburgu s úklidem sněhu pomáhá každý, kdo má i lopatu. Do lyžařské oblasti Hintersee se lidé nedostanou ani autem. Traktory se snaží sníh ze silnic odstranit na pole.

 

Strhnout museli záchranáři z horské služby s odborníky pomocí šesti výbušnin odstřelit v úterý lavinu. V lyžařském středisku Puchberg am Schneeberg. Z bezpečnostních důvodů je proto uzavřena lyžařská trasa Lahning. V oblasti Annaberg je přes 300 domácností bez elektřiny a musejí být napojeni na nouzové generátory. V příštích dnech má sněžení pokračovat.

 

Pátrací týmy se snaží najít dva turisty, kteří se ztratili v Hohenbergu v sobotu. Operace také komplikuje i lavinové nebezpečí. Nejdříve týmy musejí oblast prozkoumat, než se do ní vydají.

 

Vesnice Hohentauern ve Štýrsku je od soboty uzavřena a nikdo se z ní ani do nemůže dostat. Podle místního obyvatele se všichni mají dobře a pomáhají si, uvedl jeho vyjádření na facebooku portál Severe Weather Europe.

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FsevereweatherEU%2Fvideos%2F2261615424117745%2F&show_text=0&width=560

 

Problémy jsou i v Bavorsku, kde je vyhlášený druhý stupeň lavinového nebezpečí. Uzavřeny byly také některé školy nebo zimní stadion v Bad Wörishofenu, kde hrozil pád střechy kvůli zatížení. Nebezpečí platí i v lesích, kde hrozí pád stromů.

 

Mimořádný stav ve středu vyhlásilo Slovensko. Sněhová kalamita postihla Žilinský kraj, a to hned v devíti obcích, informovaly tvnovinysk.

 

V Dolné Tižině obec žádá občany o pomoc, pokud mají vybavení na odstranění sněhu. Lidé musejí také dávat pozor na místních komunikacích, které jsou špatně sjízdné. První stupeň výstrahy sněžení podle meteorologů platí pro Bratislavský, Trenčínský, Trnavský a Nitranský kraj.

 

Intenzivní sněžení čeká v příštích 24-48 hodinách také jihovýchodní Evropu, a to Řecko, Černou Horu a Albánii. Napadnout může 30-60 cm sněhu, místy dokonce až metr. Záplavy hrozí pro řecký poloostrov Peloponés.

 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FsevereweatherEU%2Fposts%2F2427970500759370%3A0&width=500

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Počasí zpravodajství:

So 15:50  Počasí chystá teplotní skok. Ochladí se o 13 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
05.04.2024  Počasí: Léto na začátku dubna. O víkendu bude až 27 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
02.04.2024  Počasí: O víkendu léto? Modely očekávají víc jak 25 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688