Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  09.01.2019 06:09:01

Analýza – vyplatí se na BCPP nakupovat akcie těsně před dividendou?


Jak známo obdobně jako většina zahraničních trhů, také pražská burza loni utrpěla ztráty. Na domácím trhu přitom do rozhodování investorů jistě výrazně promlouvají dividendy. Dividendový výnos totiž tradičně, ve srovnání se zahraničím, dosahuje nadprůměrných úrovní. Ke konci loňského roku šlo hovořit, u emisí zařazených na BCPP na „prime“ trhu, o souhrnném dividendovém výnosu přes 6,4 %.

Při statistickém pohledu na loňský vývoj domácí trh měřeno indexem PX odepsal 8,5 %. Při zahrnutí vyplacených dividend, tedy indexem PX-TR, byly ztráty mírnějších zhruba 3,5 %. Zajímavé však je podívat se na vývoj jednotlivých deseti emisí, které loni akcionářům přinesly dividendový požitek.

Lídrem ČEZ
Pomineme-li akcie Avast, tak jak známo kurzovým loňským vítězem se staly akcie ČEZ. Pokud u jednotlivých emisí k závěrečnému silvestrovskému kurzu přičteme navíc i loni vyplacenou hrubou dividendu, také v tomto případě obsadily první příčku akcie ČEZ. A nutno rovnou dodat, že jsou zároveň jediné, které akcionářům dokázaly také v souhrnu přinést zisk. Tedy bereme-li v úvahu kurz ke konci roku 2018 s přičtením dividendy, v porovnání se závěrečným kurzem z konce roku 2017.



Jak plyne z výše uvedené tabulky, lepší výkonnost než zmiňovaný index PX-TR loni dokázaly docílit, přestože již utrpěly ztráty, již jen akcie KB a MONETA. Z emisí vyplácejících loni dividendu kurzově nejhůře dopadly s téměř třetinovým propadem akcie KOFOLA. Na posledním místě se umístily i po zahrnutí vyplacené solidní více než 16 korunové dividendy. Jak známo nápojový titul však loni utrpěl především v souvislosti s prodeji podílu tehdejšího hlavního minoritního akcionáře CED Group.

Níže uvedená tabulka poodkrývá podrobnosti ohledně meziroční změny kurzů jednotlivých emisí, navíc pak právě při zmiňovaném zakalkulování vyplacené dividendy. Ta je pro zjednodušení uváděna a i pro výpočty kalkulována v hrubé výši. Nutno však dodat, že zejména u obou rakouských titulů je zejména pro retailové investory zdanění dividendy téměř dvojnásobné v porovnání s domácími tituly.



Nákup těsně před dividendou

Dále se můžeme podívat, zda loni bylo výhodnější „dividendové akcie“ držet již od konce předchozího roku, či je koupit až těsně před dividendou, resp. v poslední obchodní den, kdy se ještě na BCPP obchodovaly s daným právem. A odpověď z daného přehledu plyne vcelku jednoznačná: „Kupovat akcie v poslední obchodní den se u většiny emisí nevyplatilo“.



„Výhodnost“ takového nákupu se rázně snížila právě u jinak vítězných akcií ČEZ - zhodnocení v tomto případě kleslo z 14,4 % na 1,88 %. Jak plyne z níže uvedeného podrobného přehledu, dokonce i tyto akcie skončily bez zahrnutí dividendy kurzově ve ztrátě přes 4 %.



I při zahrnutí dividendy, kromě akcií ČEZ, se žádný titul loni nevyplatilo koupit těsně před dividendou, resp. všechny ve vztahu ke konci roku vykázaly nižší „celkový kurz“ a tedy ztrátu. Přestože předchozí vývoj nemůže určovat vývoj budoucí, daný přehled by měl být přesto poměrně jasným vodítkem, že nákup akcií na pražské burze by měl být letos výhodnější dříve, než těsně před samotným rozhodným dnem na dividendu. Zvláště vezmeme-li v úvahu současné atraktivní kurzy u řady emisí.

Poznámka k tabulkám: Kurz v „rozhodný den“ je závěrečný kurz na BCPP u daného titulu, kdy se naposledy obchodoval s nárokem na loňskou dividendu; dividendy v EUR jsou pro zjednodušení přepočteny loňským  jednotným kurzem ČNB ve výši 25,643 /EUR; výše dividend je v hrubé výši před zdaněním; u akcií O2 včetně emisního ážia, u akcií STOCK se jedná o souhrn loni vyplacených dvou dividend (nehledě na jejich podstatu a pro zjednodušení jen k jednomu „prvnímu“ květnovému rozhodnému datu).






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688