Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.01.2019 17:54:10

Nový úsvit hodnotových investic?

Investiční společnost Bespoke se před několika dny podívala na vývoj v minulém roce z pohledu akciových zavrženců. Tito „Dogs of the Dow“ jsou tituly z indexu DJIA , které nenabízejí žádný zajímavý růstový příběh, či vizi. Vyznačují se proto vysokým dividendovým výnosem, který obecně odráží nízký růstový výhled a/nebo dokonce vyšší riziko. Pokud bychom čekali, že tato skupina titulů si vedla minulý volatilní a nejistý rok mimořádně zle, byli bychom překvapeni.

Následující tabulka od Bespoke ukazuje oněch deset akcií s nejvyšším dividendovým výnosem, seřazeny jsou podle jeho výše na počátku roku 2018. Barevná pole a sloupce pak ukazují, jak se změnil výnos ke konci roku 2018, jaká byla celková návratnost akcie v minulém roce a jaká v posledním čtvrtletí (tedy v době nejkritičtější).



Spodní pole prostředního barevného sloupce ukazuje číslo klíčové – návratnost skupiny za celý rok, která se konkrétně pohybuje na mínus 1,5 %. S ohledem na vývoj celého trhu na jednu stranu pozoruhodný výkon, ale na stranu druhou připomínka, že „vést si lépe, než trh“ nemusí znamenat zisky. Podstatné tu pak je, že k tomuto výsledku výrazně přispěla společnost GE, která za celý rok ztratila téměř 60 %. Bez ní by tato skupina byla již skutečně fungující defenzivou, která dokázala být i v dobách těžkých v plusu.

Vysoký dividendový výnos je v podstatě jedním z valuačních měřítek a jak jsem naznačil v úvodu, ukazuje, že akcie má nějakou vadu na kráse. Tedy nízký očekávaný růst, nebo vysoké riziko. Což ale někdy může být velký rozdíl. Spálit by se tak mohl investor, který by si vyšší dividendové výnosy spojoval jen s usazenými sektory a akciemi, kde se sice nedá čekat exponenciální růst, ale také tam panuje klid. A v této vidině by vybudoval portfolio, kde by se to hemžilo tituly, u nichž je příčinou vysokého výnosu značné riziko. Dosáhl by tedy pravého opaku svého původního záměru.

Vysoký dividendový výnos bývá brán jako známka akcie vhodné pro hodnotové investory. Konec konců, tato logika stojí vlastně za celou úvahou o „Dogs of the Dow“. Hranice mezi hodnotovou investicí a hodnotovou pastí je ovšem většinou tenká, což dobře ukazuje výše zmíněná GE. Podobné to ale je se strategií zaměřenou na růstové tituly – i tyto potenciální příležitosti se mohou lehce státá růstovými pastmi. O tom vlastně byla velká část minulého roku. Pokrizová éra přitom povětšinou nahrávala právě růstovým titulům, hodnota moc netáhla. Uvidíme, zda rok 2018 (včetně vývoje na těchto zatracencích) nepřináší strukturální obrat v následujícím pozoruhodném (a vlastně ne zcela jasně vysvětleném) trendu:



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688