Sčítání ptáků v Česku mělo úspěch, víme že jsou opět vrabci, kosi mizí

Od pátku do neděle probíhalo historicky první zimní sčítání zpěvného ptactva. Zapojilo se do něj více než 11 tisíc lidí, kteří popsali téměř 300 tisíc ptáků.

Na prvním místě není žádné překvapení. Zvítězila sýkora koňadra, kterou vidělo v krmítkách 85% pozorovatelů.

Smutným zjištěním je, že kos, který vždy obsazoval maximálně třetí příčky v hojnosti, se objevil celorepublikově až na 7. místě. A třeba v celé Praze jich lidé spatřili pouhých 473. "Vysvětluje se to nákazou virem Usutu, na který jsou kosové poměrně citliví," uvedl Martin pudil, ornitolog severočeského muzea. Virus Usutu, který je původem z Afriky, přenášejí především komáři.

Naopak radostným zjištěním je, že se do přírody vrátili vrabci a to jak vrabec polní, tak vrabec domácí, kteří ještě před pěti lety byli na pokraji vyhynutí. Dodnes se nepodařilo zjistit, co za jejich vymizením stálo. Teď obsadili v pozorování 2. a 3. příčku.

Ornitology zaujala informace, že se u krmítek objevily i některé velmi vzácné druhy pěvců. "Třeba jsem tam viděl, že někdo zaznamenal brkoslavy severní, což je o letošní zimě velká vzácnost, protože to je zimní host, který se u nás nevyskytuje každý rok. To, že se někde objevil, to je taková rarita," dodal Pudil.

Přesné výsledky unikátního pozorování budou známé až v březnu, protože řada výsledků pozorování k ornitologům teprve dorazí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy