Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.01.2019 12:08:42

Proletáři všech zemí, pohleďte na Venezuelu


Hugo Chávez a jeho nástupce Nicolás Maduro napáchali ve Venezuele podle ekonoma Noaha Smithe těžko vyčíslitelné škody. V hlavním městě Caracasu se ulicemi toulají hladové děti, zdravotní péče v podstatě neexistuje, bují násilí, ani pitné vody není dostatek a lidé se masově snaží o úprk ze země. Chávezova politika tak dokázala vytvořit z mírumilovné země středních příjmů „noční můru, které se nevyrovná ani Sovětský svaz osmdesátých let“.

Podle ekonoma je důležité, aby ostatní země včetně Spojených států věnovaly vývoji ve Venezuele pozornost, protože jde o varovný příklad. Například ve Spojených státech lidé jako Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortez prosazují socialismus a nacházejí ohlas i u mnoha mladých lidí. Jaké poučení by si z vývoje ve Venezuele měli vzít? Zastánci Cháveze a Madura často tvrdí, že zemi do bídy uvrhly síly zvenčí. Tedy například propad cen ropy v letech 2014 a 2015. Je pravda, že Venezuela je na ropě značně závislá, ale podle Smithe nemůže jít o primární problém.

Je to zřejmé i z toho, že země jako Saúdská Arábie, Nigérie, Angola, Rusko či Kuvajt se kvůli nižším cenám ropy také dostaly to ekonomických těžkostí, ale zdaleka ne v takovém rozsahu. Na vině nemohou být ani „kapitalistické mocnosti“. Spojené státy sice za Baracka Obamy uvalily sankce na některé čelné představitele země a prezident Bush odmítl Venezuele prodávat zbraně, ale celkově nešlo o široké sankce, které by se mohly vážně dotknout celé ekonomiky.

Podle Smithe bychom ovšem neměli paušalizovat ani při kritice Venezuely. Například Bolívie podle něj ukazuje, že země, která má v čele socialistického prezidenta, si může vést velice dobře. Pod vedením Eva Moralese totiž dříve stagnující ekonomika rychle roste. Množí se sice známky, že i tento prezident stále více tíhne k autoritářství, ale Bolívie neprožívá ani náznakem to, co její soused na severu. V jeho případě byly podle Smithe destruktivní zejména tři hlavní faktory: Špatný makroekonomický management, znárodnění průmyslu a intervence ve státem vlastněné ropné společnosti.

Jedním z hlavních problémů vytvořených špatnou politikou je nyní hyperinflace, na kterou vláda reagovala státem regulovanými cenami. Výsledkem je ale především nedostatek zboží a přesun lidí na černý trh. Ničivý dopad mělo rovněž zmíněné znárodnění, které zničilo důvěru soukromých firem a podnikatelů, což se mimo jiné projevilo na jejich investicích. Vládní zásahy do Petroleos de Venezuela pak měly za výsledek rozpad ropné infrastruktury a kolaps produkce v zemi s největšími ropnými rezervami na světě.

Socialisté na Západě by měli Venezuele věnovat bedlivou pozornost. „Pokud existuje nějaký fungující socialismus, tak tenhle to není. Bolívie šla cestou opatrné politiky, ale Venezuela ignorovala hrozbu hyperinflace, znárodnila firmy napříč celou ekonomikou a zničila provoz Petroleos de Venezuela. Výsledek se dal očekávat a je jím jedna z největších ekonomických katastrof století,“ píše Smith.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688