TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  07.01.2019 08:23:28

Lidé se bojí, aby nepřišli o dávky. Na úřadě zbytečně tráví hodiny.

Spousta lidí po novém roce zamířila na úřad práce, bojí se totiž, aby nepřišli o příspěvek na bydlení či přídavky na děti. Mnozí ale nevědí, že osobní návštěva není vždy nutná a tráví pak zbytečně hodiny ve frontě. Úředníci radí, jak se úmornému čekání vyhnout.

Stejně jako každé čtvrtletí musí i nyní příjemci příspěvku na bydlení doložit příjmy a náklady za poslední kvartál roku 2018 na úřad práce (ÚP). Tyto podklady jsou nutné pro posouzení trvání nároku na tuto dávku i v letošním roce. Čas na to mají od ledna do konce března.

Jenže i když je lhůta na podání poměrně dlouhá, mnoho lidí raději na úřad pospíchá už nyní. Někdy tam přitom osobně vůbec nemusí. Vyplněné žádosti mohou podávat například přes podatelnu, poštou či prostřednictvím datové schránky. Pokud by bylo potřeba něco doplnit, úřad člověka sám kontaktuje. Doloží-li potřebné podklady do konce března, na dané čtvrtletí o dávku nepřijde.

"Doporučujeme klientům nespěchat na ÚP hned v prvních dnech nového čtvrtletí. Požádat o příspěvek na bydlení nebo doložit potřebné podklady pro výplatu přídavku na dítě je možné až tři měsíce zpětně. Na ÚP je tedy možné dostavit se nejen v průběhu ledna, ale i února a března," upozorňuje generální ředitelka ÚP Kateřina Sadílková.

Potřebné formuláře pro vyřízení jednotlivých dávek státní sociální podpory jsou k dispozici na Integrovaném portálu MPSV, kde si je můžete stáhnout a v klidu doma vyplnit.

"Abychom klientům ještě více usnadnili a urychlili vyřizování žádostí o dávky státní sociální podpory, umístili jsme na webové stránky Úřadu práce také vzory vyplněných formulářů. Ty jsou samozřejmě k dispozici i na všech kontaktních pracovištích ÚP,“ doplňuje ředitelka Odboru pro sociální věci Zdeňka Cibulková.

Abyste nemuseli čekat ve frontě na úřadě, můžete se také objednat na určitý termín. To lze udělat přes internet či telefonicky. "V případě rodičů s malými dětmi, těhotných žen nebo osob se zdravotním postižením apod. pomáhají s jejich rychlejším odbavením pracovníci informačních center či asistenti prevence kriminality,“ shrnuje Sadílková.

Obrátit se také můžete na Call centrum, jehož operátoři jsou k dispozici denně, a to v pondělí a středu od 8 do 17 hodin, v úterý a čtvrtek od 8 do 15 hodin a v pátek od 8 do 13 hodin na telefonním čísle 844 844 803.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688