Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  04.01.2019 15:46:59

Vývoj na devizovém trhu v 1. týdnu (2.1.- 4.1.2019)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Index PMI ve výrobě v prosinci poklesl na 49,7 bodu z listopadových 51,8 bodu
EZ - Spotřebitelská inflace v prosinci podle předběžného odhadu zpomalila na 1,6 % r/r
PL - Spotřebitelská inflace v prosinci podle předběžného odhadu zpomalila na 1,1 % r/r
US - Index aktivity ve výrobním sektoru ISM v prosinci poklesl na 54,1 bodu z listopadových 59,3 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (prosinec)
PL - Zasedání polské centrální banky (NBP)
US - Index ISM v sektoru služeb (prosinec)
US - Index spotřebitelských cen (prosinec)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruně se v úvodu nového roku dařilo. Během čtvrtku zamířila pod hladinu 25,70 CZK/EUR na nejsilnější hodnoty od konce září a v pátek dopoledne dokonce testovala úroveň 25,60 CZK/EUR. Je to docela zajímavé, protože domácí makroekonomická data ani sentiment na globálních finančních trzích posílení koruny příliš nenahrávají.
  • S nadsázkou lze říci, že se koruna snaží naplnit listopadovou prognózu České národní banky (ČNB), ve které je průměrný kurz pro 1. čtvrtletí letošního roku vymezen úrovní 25,10 CZK/EUR a pro 2. čtvrtletí dokonce úrovní 24,70 CZK/EUR. Zde je nutné zmínit, že i v loňském roce měla koruna podle prognóz ČNB posilovat, avšak realita byla odlišná. Koruně v loňském roce nepomohlo ani rychlé zvyšování úrokových sazeb ČNB a tím pádem otevírající se úrokový diferenciál ve prospěch české měny ani přebytkový běžný účet platební bilance a rychlejší růst HDP oproti eurozóně. Za jeden z klíčových důvodů, proč loni koruna neposilovala, lze označit určitou averzi finančních trhů k měnám emerging markets (EM), kam je nadále řazena i česká měna. Určitá nechuť směrem k EM měnám je logická. Proč by měli investoři podstupovat za vyšší výnos vyšší riziko, když Americká centrální banka (Fed) loni dále zvyšovala sazby a nabízela tak vyšší výnos s nižším rizikem. A klíčem k letošnímu vývoji koruny bude velmi pravděpodobně opět převládající nálada na finančních trzích, když domácí makroekonomická data budou i nadále spíše upozaděna.
  • Z pohledu domácích makroekonomických statistik letošní rok nezačal vůbec dobře, když index PMI za prosinec poprvé od července 2016 skončil pod hladinou 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem výroby. Podnikatelská důvěra ve zpracovatelském průmyslu je podle indexu PMI dokonce druhá nejnižší od prosince 2012. Pod prosincové snížení PMI se podepsal pokles výroby, a především další pokles objemu nových zakázek. Znepokojující je především pokračující prudký pokles nových zakázek ze zahraničí, který do značné míry souvisí s problémy automobilového sektoru. Hodně důležité bude sledovat, zda se citelné zpomalení průmyslu, které indikuje PMI, projeví i v tvrdých datech (průmyslová produkce) a také to, zda se index PMI pod hladinou 50 bodů udrží i v nadcházejících měsících. Vývoj PMI v eurozóně bohužel ukazuje spíše na druhou možnost, tj. na to, že setrvání PMI pod či těsně nad 50 body nebude jen jednoměsíční záležitostí.
  • Ve čtvrtek ministerstvo financí ČR zveřejnilo výsledek hospodaření státního rozpočtu v loňském roce s přebytkem ve výši 2,9 mld. korun. Státní rozpočet byl sice pro rok 2018 navržen jako schodkový ve výši 50 mld. korun, ale již v průběhu roku bylo zjevné, že stát bude hospodařit s nižším než plánovaným schodkem a výsledkem byl nakonec mírný přebytek. Tento nesoulad byl způsoben především vyšším, než očekávaným výběrem daní a sociálního pojištění. Pro rok 2019 je navržen státní rozpočet se schodkem ve výši 40 mld. korun a s ohledem na možná až příliš optimistická očekávání Ministerstva financí na příjmové straně a nárůstu mandatorních výdajů na výdajové straně je dost pravděpodobné, že schodek 40 mld. bude letos skutečně dodržen, v horším případě i překročen.

Vývoj USD/CZK

  • Vůči americkému dolaru koruna sice v první pracovní den letošního roku oslabila nad hladinu 22,70 CZK/USD, ale během čtvrtku velkou část ztrát smazala a v pátek dopoledne se nacházela pod hladinou 22,50 CZK/USD. Tyto řádky jsou psány před dnešními odpoledními daty z amerického pracovního trhu, které ještě mohou s kurzem dolaru pořádně zahýbat.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se i na začátku nového roku obchodovalo v bočním trendu vymezeném hladinami 1,13 – 1,15 USD/EUR. V tomto pásmu se kurz až na výjimky pohybuje od druhé poloviny loňského října. Euro sice ve středu oslabilo až těsně nad hladinu 1,13 USD/EUR, ale v pátek dopoledne se kurz již opět nacházel nad hladinou 1,14 USD/EUR. Tyto řádky jsou psány před dnešními odpoledními daty z amerického pracovního trhu, které ještě mohou s kurzem dolaru pořádně zahýbat.
  • Z pohledu makroekonomických statistik nezačal letošní rok příliš optimisticky, když společným jmenovatelem byly tzv. předstihové indikátory v podobě indexů PMI v eurozóně a indexu ISM v USA. Zatímco v případě eurozóny a PMI se jedná o pokračování trendu pozvolného poklesu, tak u USA a indexu ISM jde o novum, které ukazuje, že zpomalení hospodářského růstu nezůstane ušetřena ani největší světová ekonomika.
  • Ekonomická aktivita vyjádřená výrobním indexem PMI v eurozóně v závěru loňského roku oproti listopadu dále zpomalila, když u dvou ze čtyř největších ekonomik eurozóny (Francie a Itálie) se PMI v prosinci nacházel pod hladinou 50 bodů a u zbylých dvou (Německo a Španělsko) jen těsně nad 50 body. Konkrétně německý index PMI ve výrobním sektoru za prosinec byl potvrzen na hodnotě 51,5 bodu. Hodnota PMI přitom v průběhu celého loňského roku pozvolna klesala z rekordních 63,3 bodu (prosinec 2017), když lze identifikovat dva zdroje tohoto poklesu – (1) zpomalení globálního ekonomického růstu včetně zvýšení obchodního protekcionismu a (2) problémy v automobilovém sektoru související s emisními normami i zvolňující poptávkou po nových automobilech v EU. Nepříznivou zprávou je, že tyto zdroje poklesu budou převládat minimálně i v prvních měsících letošního roku a německý výrobní PMI index se tak bude pohybovat těsně nad 50 body, v horším případě nelze vyloučit i propad pod 50bodovou hranici.
  • • Výrobní index ISM v USA se v prosinci nacházel na úrovni 54,1 bodu. To samo o sobě sice není špatné číslo, které však již vypadá o poznání hůře, když se podíváme na meziměsíční pokles (v listopadu ISM činil 59,3 bodu) a dále na výrazný pokles subindexu nových zakázek (v prosinci 51,1 bodu oproti listopadovým 62,1 bodu). Ostatně nové zakázky hrají klíčovou roli poklesu i v případě indexů PMI v eurozóně včetně Německa. Zpomalení evropské a americké ekonomiky v závěru loňského, a především v úvodu letošního roku (nelze příliš předpokládat, že se situace již v 1. čtvrtletí zásadně zlepší) je tak téměř nevyhnutelné.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688