Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Komodity  |  04.01.2019 14:14:36

Benzín se dá již koupit nejlevněji za 16 měsíců. Řetězce však zlevňují pomalu…

Zejména prosincové výrazné snižování cen ropy na burze se pro motoristy dále pozitivně projevuje u stojanů čerpacích stanic. Velké řetězce však v České republice se zlevňováním nadále příliš nepospíchají a udržují si tak zjevně nadprůměrné marže.

Například průměrná cena litru Naturalu 95 ke včerejšku činila 31,60 . Cena u jednotlivých pump je však velmi rozdílná. Stále lze totiž ještě dokonce nalézt cenovky 33,50 , natankovat však lze již i za 27,90 . Cenový rozdíl při natankování plné nádrže průměrného osobního vozu tedy může klidně dosáhnout i zhruba 300 .

Obvyklý cenový lídr řetězec Ono včera snížil cenu litru Naturalu 95 o 60 haléřů na zmiňovaných 27,90 . Za tuto cenu mohli řidiči u daných pump natankovat naposledy v úvodu září roku 2017. Zlevnění, dokonce o korunu, se dočkala i Nafta na 28,50 . Ta však historicky v porovnání zůstává drahá, resp. před zmiňovanými 16 měsíci byla u Ono ještě o 2 koruny levnější.

Průměrná cena Nafty ke včerejšku v České republice přesahovala 32,10 . Od svých loňských maxim z úvodu listopadu tak v globále zatím zlevnila sotva o 1,70 . U Naturalu 95 je pokles průměrné ceny přeci jen výraznější. Oproti maximu z druhé poloviny října lze hovořit o redukci o zhruba 2,20 .

Průměrnou cenu pohonných hmot u domácích čerpacích stanic lze sledovat zde.

Pokles bude pokračovat?

Před více než 2 týdny jsme v článku Ropa v úterý dále propadla, produkce v Rusku a USA na rekordu správně predikovali pokles ceny Naturalu 95 u nejlevnějších pump k hranici 28 . Prostor pro ještě nižší ceny je však již nejspíše u konce. Spíše lze očekávat již jen pokles průměrných cen, v návaznosti na doběh zlevňování značkových pump.

Pro cenový vývoj paliv je, kromě také vývoje koruny k dolaru, primárním vodítkem vývoj severomořské ropy Brent. Ta se o Vánocích cenově ocitla téměř po roce a půl zpět u hranice 50 USD. A tato psychologická a zároveň i technická hranice dle všeho zapůsobila jako stopka předchozích poklesů. V návaznosti se navíc přidaly zprávy o prosincovém poklesu produkce ropy kartelu OPEC či aktuálně i poklesu stavu zásob ropyUSA.

cenami ropy nadále míchá globální ekonomický vývoj, resp. obchodní válka mezi USA a Čínou. Vzájemné celní sankce jsou poslední měsíce výrazným faktorem nejen pro ropu, ale třeba i pro akcie, když ovlivňují byznys jednotlivých firem. Vidina možné dohody velmocí posílá ke konci tohoto týdne ceny ropy dále výše. Brent se tak dostává nad hranici 57 USD, americká ropa WTI posiluje k 48 USD.

Pokud si již americký prezident Trump uvědomil, co až může jeho jednostranná politika ekonomicky způsobit, a bude tedy ochoten rozumněji se dohodnout s Čínou, pro ropu to zřejmě bude znamenat definitivní konec trendu poklesu z minulých měsíců. A tedy i konec zlevňování u čerpacích stanic…


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688