Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.01.2019 17:48:22

Summary: Bristol-Myers si od fúze s Celgene slibuje benefity jak strategické, tak finanční

Velké změny se dnes daly do pohybu v americkém zdravotnickém sektoru, když Bristol-Myers oznámil fúzi se svým částečným konkurentem Celgene. Obě společnosti se zabývají léčbou různých tipů rakoviny, přičemž obě se v současnosti potýkají se značnými problémy se svými vlajkovými produkty (Bristol – Opdivo; Celgene – Revlimid). Management Bristol si od spojení slibuje jak strategické, tak finanční benefity. Ty strategické spočívají zejména v portfoliu produktů, které se budou vzájemně doplňovat a také v značně posilněném pipeline (léčiva ve vývoji). Z finančních benefitů se bavíme o okamžitém 40% nárůstu čistého ziku na akcii, 45 mld. USD volného cashflow za první tři roky po akvizici a roční úspoře nákladů ve výši 2,5 mld. USD do roku 2022 (12 % současných kombinovaných provozních nákladů).

Finanční vyrovnání je v tomto případě trochu komplikovanější. Akcionáři Celgene dostanou 50 USD a k tomu jednu akcii Bristol za každou akcii Celgene, kterou vlastní. V této chvíli to značí cca 95 USD. K tomu dostanou akcionáři Celgene ještě tzv. contingent voting rights (opět za každou akcii jeden), které jsou plně obchodovatelné a po schválení třech léčiv americkým regulátorem (ozanimod, lise-cel, bb2121) budou změněny za 9 USD za kus. Financování hotovostní části (cca 35 mld. USD) bude řešeno částečně novým dluhem a částečně hotovostí, kterou má Bristol na účtech (max. 6,8 mld. USD). Pro akcionáře Celgene bude muset také vydat téměř 700 mil. kusů nových akcií, což celkový stav navýší na 2,3 mld. kusů akcií Bristol.

Dle vyjádření Bristol je dluhové financování již zajištěno a podílet se na něm budou Morgan Stanley (zároveň poradce při transakci) a MUFG Bank. Schvalovacím procesem však bude muset projít ještě u akcionářů obou společností a také u regulátorů, přičemž předběžné odhady managementu směřují uzavření transakce až na třetí kvartál tohoto roku.

Akcie Bristol-Myers dnes klesají o 12 %, akcie Celgene rostou o 25 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688