Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Kryptoměny  |  03.01.2019 14:20:11

Co bude v roce 2019 s kryptoměnami?


V roce 2018 praskla bublina na trhu s kryptoměnami, a to včetně největšího a nejznámějšího bitcoinu. Od vrcholu na téměř 20 000 USD na konci roku 2017 ztratila měna již 80 % hodnoty a zatím se nezdá, že by se letos mělo něco změnit. Co za propadem stálo a co očekávat (nejen) od bitcoinu v roce 2019?

O tom, co stálo za propadem cen bitcoinu a ostatních kryptoměn, spekulují jak takzvaní kryptonadšenci, tak ti, kteří bitcoin nevlastní a nikdy jej vlastnit nepotřebovali. Propad o 80 % překonal i prasknutí technologické bubliny, kdy index Nasdaq ztratil za dva roky 78 %. Ostatní měny na tom nejsou o mnoho lépe, takže z celkové tržní kapitalizace kolem 800 miliard dolarů zůstalo něco přes 130 miliard.

Co stojí za propadem?

Podle Goldman Sachs jsou jedním faktorů, které mohou stát za rychlým propadem hodnoty kryptoměn, zejména bitcoinu, negativní zprávy v médiích. V průběhu roku se objevilo hodně informací o hackerských útocích na burzy kryptoměn a o tom, že byly z účtů klientů ukradeny miliony dolarůWall Street Journal psal o tom, že téměř jedna pětina takzvaných ICO (něco jako veřejná nabídka kryptoměny) vykazuje znaky podvodu. A objevily se i spekulace o spolehlivosti kryptoměny tether, která měla být stabilní měnou zajištěnou americkým dolarem v poměru jedna k jedné.

Svůj podíl na propadu mají nejspíše i regulátoři, kteří prakticky žádnou měnu nezlegalizovali tak, jak by si zastánci kryptoměn asi přáli. Bitcoin se sice dostal na komoditní burzu v podobě futures, ale to bylo v době, kdy byl na vrcholu. Americká Komise pro obchodování s komoditními futures v průběhu roku několikrát požadovala od kryptoměnových burz větší transparentnost a angažovala se ve vyšetřování cenových manipulací mezi obchodníky s bitcoinem. Komise pro cenné papíry a burzy ale odmítá povolit vytvoření ETF zaměřeného na bitcoin v souvislosti s pokračujícími obavami ohledně úschovy a dozoru nad podkladovým aktivem.

Asi největším zklamáním pro kryptonadšence byl nezájem institucionálních investorů. Na komoditní burze sice o BTC nejprve zájem byl, ale objemy obchodů padají. Možná právě futures byly začátkem konce bitcoinu, jak před uvedením na trh varoval šéf firmy Interactive Brokers Thomas Peterffy.

Stejně tak klesá výhodnost těžby, takže i samotní těžaři měny postupně odcházejí z trhu.

Blockchain není odepsaný

Přestože samotné kryptoměny dostaly v roce 2018 tvrdý úder, samotná technologie blockchain, na níž je založen například bitcoin, má možná stále potenciál. Už se o ní sice tolik nemluví, ale řada firem zavádí technologie na ní založené. Některé banky, zejména v Asii a Latinské Americe, zase projevily zájem využívat technologii ripple. Australská burza cenných papírů například plánuje vytvořit na bázi blockchainu platformu pro usnadnění zúčtování a vypořádání hotovostních transakcí.

Banka pro mezinárodní platby a Mezinárodní měnový fond se stále podílejí na plánech na vytvoření digitální měny centrálních bank a její možnou roli v měnové politice, struktuře trhu a platebních systémech. V každém případě platí, že bublina, která praskla v roce 2018 na trhu s bitcoinem, nebyla první a nejspíše ani poslední.

Kryptoměny v roce 2019

Goldman Sachs nedávno přišla s několika predikcemi toho, co by se mohlo na trhu s kryptoměnami dít v roce 2019.

  • Bude pokračovat snaha o větší zapojení institucí. Nasdaq možná uvede futures kontrakty na BTC a regulátoři budou zvažovat povolení pro ETF. Americký regulátor sice stále otálí a požaduje výrazné změny na trhu s bitcoinem, ale žádostí přibývá.
  • Další kontroly od regulátorů. SEC se začala zaměřovat na neregistrovaná ICO a zdá se, že má snahu o širší regulaci kryptoměn, jako je tomu u tradičních cenných papírů.
  • Širší přijetí blockchainu. Přestože se technologie blockchainu nadále vyvíjí, má potenciál mít výrazný dopad na různá odvětví (například transakce typu peer-to-peer nebo zúčtování a vypořádání cenných papírů). Goldman Sachs očekává, že do tří let bude docházet k omezenému zavádění nových technologií založených na blockchainu. Širší přijetí však pravděpodobně potrvá deset let nebo déle.D
Další článek: Akcie v roce 2019: Medvědí rodina se nejspíše rozroste, pražská burza stále láká na dividendy
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688