TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.01.2019 14:45:51

Další obchod končí s igelitkami. V těchto řetězcích už je nekoupíte

Igelitové tašky z českých supermarketů postupně mizí. Začátkem letošního roku je úplně přestane nabízet Penny Market. Už v prosinci ukončila prodej jednorázových plastových tašek BILLA, jako první na českém trhu je přestal v březnu 2017 nabízet Lidl.

Penny Market se rozhodl připojit k boji proti plýtvání plasty a v tomto roce úplně přestane nabízet jednorázové igelitové tašky. Stávající zásoby doprodá v prvních týdnech letošního roku. Sortiment zároveň doplní o sáčky na ovoce, zeleninu či pečivo pro opakované použití - tzv. ovosáčky.

Místo plastových tašek bude řetězec nabízet tašky pro opakované použití z papíru, bavlny a polyesteru. "Naše zákazníky chceme prostřednictvím dlouhodobé kampaně motivovat k tomu, aby naše nové tašky a ovosáčky opakovaně používali, a tím snižovali zátěž na životní prostředí," říká jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

Penny Market není první řetězce, který se plastových tašek nadobro vzdal. Už v roce 2017 zmizely ze všech prodejen Lidl. Místo nich si zákazníci mohou koupit papírovou tašku z plně recyklovatelného materiálu, silnou permanentní plastovou tašku či termotašku.

Na konci loňského roku ukončila prodej igelitových tašek BILLA. Zákazníkům nově nabízí pouze tašky z recyklovaného papíru a rozložitelného polypropylenu. Na jaře navíc plánuje rozšířit sortiment o jutové a textilní tašky.

"Přechod na prodej papírových nákupních tašek jsme plánovali zhruba 6 měsíců. Plníme tak další bod z naší strategie trvalé udržitelnosti a věříme, že zákazníci tento krok vedoucí k ještě větší ochraně životního prostředí uvítají a na nové alternativy v podobě papírových tašek z recyklovaného papíru a dalších ekologičtějších variant si rychle zvyknou," říká Jaroslaw Szczypka, generální ředitel BILLA ČR.

Omezení plánují i další řetězce

Prodej plastových tašek postupně omezují také další řetězce. Například Globus plánuje velké změny už v tomto roce. "Podobně jako ostatní hráči na trhu pracujeme nyní s několika variantami řešení vlastních obalů a mezi nimi je i vyřazení plastových tašek a jejich náhrada za papírové či plátěné. Tyto změny startujeme v letošním roce - nyní jsou ve fázi přípravy," vysvětlila mluvčí Globusu Rita Gabrielová.

V Albertu v současnosti nabízí zákazníkům kromě plastových i tašky z recyklovaného materiálu. "Z hlediska ochrany životního prostředí je pravděpodobně nejvhodnější variantou opakovaně použitelná taška, která má dlouhou životnost a zároveň větší objem a v průběhu životnosti tak nahradí desítky až stovky igelitek. Od ledna začneme postupně zákazníkům nově nabízet papírové tašky ve třech velikostech a s novým designem. U té nejmenší očekáváme, že si ji zákazníci oblíbí zejména pro malé nákupy v menších prodejnách," upřesnila mluvčí řetězce Barbora Vanko.

Řetězec zákazníkům umožňuje také odnést si pečivo, ovoce či zeleninu ve vlastních průhledných, látkových či tkaninových sáčcích. "K výraznému, více než dvoutřetinovému omezení prodeje plastových tašek, došlo již při jejich zpoplatnění. K tomu jsme přistoupili již před více než pěti lety," doplnila Vanko. Zda řetězec hodlá přistoupit k úplnému zrušení prodeje plastových tašek, mluvčí neuvedla.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688