Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  02.01.2019 16:49:09

První týden v roce 2019 přinese slabší PMI (Ranní zpráva z finančního trhu)

První pracovní den roku 2019 bude ve znamení indikátorů PMI v eurozóně, které v prosinci zůstaly pod svým dlouhodobým průměrem. Rovněž český index nákupních manažerů v prosinci poklesl na nejnižší hodnotu za posledních 15 měsíců. Rok 2018 nebyl pro kurz eura vůči dolaru příliš příznivý, společná evropská měna ztratila přes pět procent a nepomohlo jí ani mírné posílení v závěru roku. Rovněž regionální měny během roku následovaly euro, vůči kterému ještě navíc oslabily.

PMI v eurozóně zůstal za prosinec pod průměrem

První odhady prosincových průmyslových PMI v hlavních zemích eurozóny příliš neoslnily. PMI z francouzského průmyslu výrazně klesl pod dlouhodobý průměr v důsledku protestů žlutých vest. Pokles v průmyslu v eurozóně, který jsme během roku zaznamenali, byl způsoben především globálními nejistotami, i když lokální faktory také hrály důležitou roli. Kromě žlutých vest ve Francii, přispěly k jeho snížení v Německu nové ekologické regulace, zmínit ale musíme také politickou nejistotu během celého roku v Itálii. 

Euro proti dolaru letos ztratilo přes pět procent

Závěr roku patřil na hlavních světových trzích euru. Během posledního týdne si společná měna vůči dolaru připsala 0,7 % a kurz USD/EUR tak uzavřel na úrovni 1,145. Za celý rok 2018 ale euro proti dolaru ztratilo přes 5 %. Roli hráli globální nejistoty, ale i fakt, že americká centrální banka přistoupila celkem razantně ke zvyšování sazeb, a dvakrát bude hikovat i letos. Oproti tomu ECB zatím pouze ukončila k poslednímu dni roku 2018 svou nekonvenční měnovou politiku nákupu cenných papírů. Úrokové sazby zůstanou podle ECB beze změny až do konce léta 2019, v září dojde k prvnímu zvýšení depozitní sazby o 15 bb, zatímco růst všech klíčových sazeb bude podle našeho odhadu následovat až v prosinci 2019.

Český PMI nejslabší za patnáct měsíců

Český index nákupních manažerů z průmyslu za prosinec poklesne o 0,4 bodu a bude tak nejslabší od září 2017. Na tento pokles ukazuje jak nižší důvěra podnikatelů, kterou indikoval již dřívější průzkum ČSÚ, tak i pokles PMI z výroby u českých obchodních partnerů, se kterými je český průmysl úzce spojen. Český průmysl brzdí kapacitní omezení, problém představuje ale i růst cen vstupů, kvůli vyšším cenám komodit i rostoucím mzdám.

Koruna nepřekvapila a rok 2018 zakončila posílením

Česká koruna má za sebou turbulentní rok 2018, který jí přinesl řadu výzev. Jak se očekávalo, na začátku loňského roku sice pokračovala v posilování, ale poté, co si Spojené státy v březnu začaly hrát s myšlenkou obchodních válek, začalo oslabovat euro a s ním ruku v ruce i regionální měny.

Koruna tak mezi dubnem a červencem ztratila 3,4 %, když se dostala 13 haléřů nad 26 CZK/EUR. Nepomohly jí ani nejistoty v eurozóně, v čele té okolo italského rozpočtu a brexitu, které vyústily ve výprodej rizikovějších – tedy i středoevropských - měn. Česká měna se za tu dobu téměř oprostila od domácích fundamentů a překvapivě jí nepodpořilo ani postupné zvyšování sazeb Českou národní bankou, které mělo spíše krátkodobý dopad. Ve druhé polovině roku jsme tak sledovali oscilování české měny okolo 25,70 CZK/EUR.  Kromě zahraničního dění přispěl ke slabší koruně i efekt konce roku v důsledku plateb bank do Rezolučního fondu, kdy se investoři a finanční instituce snažili převést českou měnu do eur a vyhnout se tak nákladnému držení korunových depozit přes konec roku.

Tento efekt byl loni v porovnání s rokem 2017 slabší, začal však již dříve, a tak než v samotném závěru roku kurz koruny ovlivnil v průběhu celého posledního čtvrtletí. Nakonec nejslabší hodnoty během čtvrtého kvartálu dosáhla koruna v polovině listopadu, kdy se opět přehoupla přes magických 26 CZK/EUR. Od té doby posilovala, a to i přes slabou listopadovou inflaci, kterou prognóza ČNB nadhodnotila o půl procentního bodu. Poslední vlna efektu konce roku tak přišla ještě kolem Vánoc, koruně ale už k hodnotě 26 CZK/EUR nepomohla.  Jelikož k vypořádání transakcí dochází s dvoudenním zpožděním, koruna v závěru roku posílila a poslední den zakončuje na 25,72 CZK/EUR, nejsilnější od září.

Zatímco v roce 2017 patřila česká měna k nejúspěšnějším i v celosvětové perspektivě, rok 2018 už pro ni tak přínosný nebyl. I přes počáteční odhady zakončila loňský rok o 20 haléřů, resp. 0,7 % slabší, než kde ho začala. K největším propadlíkům má však daleko. Téměř polovinu své hodnoty vůči euru ztratilo argentinské peso, ostře sledovaná turecká lira pak oslabila během roku téměř o 25 %. Hůře než koruna dopadly také její regionální protějšky. Zlotý ztratil 2,5 %, forint přes 3 %.

V novém roce opět očekáváme, že koruna bude posilovat. Nebude to ale tak intenzivní cesta směrem na jih, jak předpokládá ČNB. K hodnotě 25 CZK/EUR se přiblíží až ke konci roku 2019. Korunu nadále podpoří ekonomické fundamenty, kladná bilance běžného účtu i solidní výnosy vládních dluhopisů. Navíc ČNB bude pokračovat ve zvyšování sazeb, ke kterému dojde hned v únoru a následně ještě dvakrát. Posilování však bude brzdit nejistota s blížícím se zpomalením globálního hospodářského cyklu.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688