Papírová podoba eReceptů končí, od ledna bez vyjímky jen elektronicky

Od 1. ledna vám už lékař recept nepředepíše v papírové podobě, ale jen elektronicky. Pravidlo platí pro všechny bez výjimky. Pokud lékař pravidlo poruší, nemusí se zatím podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha obávat pokut. Ty hrozí jen těm, kteří budou pravidlo stále ignorovat.

Lékaře i pacienty od 1. ledna čekají eRecepty pouze elektronicky. Zatímco v roce 2018 je mohli pacienti dostávat ještě v papírové podobě, od letošního roku už to nebude možné.

Za nedodržení pravidel mohou lékaři dostat až dvoumilionové pokuty. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch však lékaře ujistil, že sankce dostanou hlavně ti, kteří budou pravidla ignorovat, uvedly Hospodářské noviny (HN). "Pokud to někdo bude systematicky odmítat, tak by to bylo se sankcí, ale ne s maximální," řekl Vojtěch.

V souvislosti s eRecepty by měl být také zaveden lékový záznam, ve kterém by byly u každého pacienta zaznamenány všechny jeho léky, které užívá. Cílem by bylo zamezit situaci, kdy by pacient bral léky, které by se navzájem tloukly nebo by byly stejné. Novelu vláda schválila v říjnu loňského roku a měla platit už od jara roku 2019. Poslanci však projednání přerušili a zahájení lékového záznamu se tak může posunout i na další rok.

Od ledna se také mění pravidla pro pojišťovny, co se týče hrazení například invalidních vozíků, berlí nebo brýlových čoček. Na zdravotnické prostředky putuje 6,5 miliard ročně, po změnách však dojde k navýšení těchto nákladů. Pacienti se také musí letos připravit na zvýšení doplatků například u protéz nebo kontaktních čoček.

Zvýší se také platy pro zdravotníky. Sestrám i sanitářům se zvýší plat v průměru o 2 tisíce korun měsíčně. Mladí lékaři dostanou o 2 500 korun měsíčně a kvalifikovaní lékaři o 2 % více. Na platy zdravotníků v roce 2019 poputuje o 6 miliard korun navíc.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy