Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.01.2019 11:36:18

Krugman: Žádná krize na obzoru, ale trhům došla americká politická realita


„Před dvěma lety trhy v šoku z volebního vítězství krátce propadly panice, ale pak se rychle zotavily. V podstatě se rozhodly, že Trump je sice evidentně nekvalifikovanou osobou pro práci prezidenta, a to jak povahově, tak intelektuálně, ale to nebude mít žádný velký vliv. Může si pronášet své populistické řeči, ale jeho reálné kroky budou v duchu tradiční politiky a moudří poradci mu zabrání udělat něco vyloženě stupidního,“ píše na stránkách The New York Times Paul Krugman. Trhy si tak podle něj vlastně myslely, že Trump nenapáchá žádné velké škody a k tomu se jim dostane snížení daní. Jenže v tom se hrubě mýlily.

V tuhle chvíli je podle ekonoma zřejmé, že realita se tímto směrem neubírá a žádná záruka, že Trump nebude provádět i šílenosti, neexistuje. Jestliže v čele vlády stojí „nestabilní ignorant“, nakonec nějakou šílenost udělá. Asi před třemi týdny si tak trhy uvědomily, že Trumpova oslavovaná dohoda s Čínou existuje jen v jeho představivosti. Pak přišel v přímém přenosu konflikt s Nancy Pelosiovou a Chuckem Schumerem, stažení armády ze Sýrie, odchod Jima Mattise a nakonec zastavení přívodu peněz vládě poté, co Kongres odmítl financovat stavbu nesmyslné zdi. A k tomu se nyní hovoří o tom, že prezident se chce zbavit šéfa Fedu Powella.

Krugman po tomto hodnocení současné situace přemítá nad tím, zda má podobný chaos reálný dopad na ekonomiku a akciový trh. Dalo by se totiž tvrdit, že většina konfliktů a problémů takový dopad nemá, včetně „uzavření vlády“, a dokonce i konfliktu s Čínou. Velkým rizikem bylo rozbití NAFTA, protože USA jsou hluboce integrované do severoamerických dodavatelských řetězců. Ale tento problém se vyřešil tím, že Trump „změnil jméno této obchodní dohody, zatímco její struktura zůstala v podstatě beze změn“.

Proč by tedy investoři měli ztrácet svůj dosavadní přístup, když „prezidentovy kroky nemají na ekonomiku větší dopad“? Problém tkví podle Krugmana v tom, že „pokud se stanou skutečně špatné věci, je třeba, aby je řešil Bílý dům. Ukázalo se to v roce 2008 a 2009, kdy řada lidí z Bushovy i Obamovy vlády reagovala kompetentně a inteligentně,“ píše ekonom. V současné situaci se ale podle něj něco podobného čekat nedá a ukazuje to i Trumpova reakce na oslabující akciový trh. Když ceny akcií rostly, byla to podle něj jeho zásluha, ale když se vydaly dolů, začal obviňovat jiné a hlavně Powella.

Krugman se ptá, zda se dá čekat, že by Trump v případě skutečného ekonomického šoku reagoval správným způsobem a přijal za něj odpovědnost, nebo by ještě více útočil na jiné? Ekonom připomíná, že „žádná jasná krize na obzoru nehrozí“, ale ekonomický růst ztrácí na tempu a někdy se objeví i vážné problémy. „Lidé, kteří by je pak měli řešit, nejsou ale schopni jasně uvažovat,“ uzavírá ekonom.

Zdroj: NYTimes

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688