Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.01.2019 08:49:14

AFP: Nizozemské květiny tváří v tvář brexitu vadnou

Od svítání popojíždějí stovky lidí na elektrických vozících v srdci obrovského skladiště v Aalsmeeru nedaleko Amsterodamu. Zde se nachází největší trh s květinami na světě, úplné logistické centrum pro obchod s květinami v Evropě, píše agentura AFP. V této obrovské budově prodává na 22.000 druhů květin a dalších rostlin nizozemský gigant v sektoru pěstování květin Royal FloraHolland. Tento obor však může brzy ohrozit brexit, neboť Británie je třetím největším odbytištěm květin po Německu a Francii.

Tento stín se vznáší nad hlavou výkonného ředitele Royal FloraHolland Ymeho Pasmy. Přestože termíny přesného rozvodu Evropské unie s Británií zůstávají nejisté, Pasma konstatuje, že "věci se již mění". "Z důvodu devalvace libry Britové vydávají méně za květiny, a to pozorujeme už dva roky," říká.

Celkový obrat v obchodu s květinami v Nizozemsku činí v přepočtu kolem 150 až 175 miliard ročně, z toho 21,3 miliardy připadá na britský trh, vysvětluje Pasma.

V tomto labyrintu provoněném omamnými vůněmi se denně uzavře na 100.000 transakcí. Royal FloraHolland, který je skutečným Wall Streetem jen několik kilometrů od amsterodamského letiště, řídí zároveň systém dražeb a centrum distribuce.

Tisíce zaměstnanců v bezpečnostní obuvi a světélkujících vestách přepravují růže, tulipány, chryzantémy a další květiny v květináčích.

Nizozemskem prochází kolem třetiny světového obchodu s květinami. Z toho 20 procent přichází letecky z Afriky poté, co byly květiny podrobeny celní kontrole.

Jakmile jsou prodány, přepravují se květiny ihned nebo druhý den hlavně do evropských zemí, ale také jinam, zejména do Ruska a Spojených států. Protože již byly dopravovány přes Nizozemsko, mohou květiny směřující do zemí Evropské unie procházet hranicemi bez nových kontrol.

To dnes ještě platí pro ty květiny, které se posílají do Británie. Brexit to ale může narušit.

Royal FloraHolland hodlá co nejlépe chránit své zájmy. Jen v Aalsmeeru nizozemský gigant zaměstnává 3000 lidí. Firma chce omezit již pociťované důsledky brexitu nejrůznějšími scénáři a hledá řešení.

Podle Pasmy je třeba zavést nové předpisy v partnerství s celnicemi, kontrolami kvality a přístavními úřady, které jsou důležité pro cestu květin do Británie bez dalších nákladů a bez prodlení.

"Spolupracujeme se sektorem ovoce a zeleniny na řešení, které předpokládá jakousi předběžnou kontrolu bez celní byrokracie," říká Yme Pasma.

Jakmile by kamion s květinami dojel do přístavu, měl by k dispozici jakousi soukromou cestu na loď. Cílem je zajistit méně administrativních formalit a kontrol kvality. To by zajistilo, že by se květiny rychle dostaly na druhou stranu Lamanšského průlivu. I přes nejasnosti kolem odchodu Británie z Evropské unie je Pasma optimista."Britové si budou dále dávat na stůl květiny, které pocházejí z Nizozemska, protože to je největší centrum světového obchodu s květinami," usmívá se Yme Pasma.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688