TNBiz (TN.cz)
02.01.2019 06:11:12

Počasí: Anomálie nad severním pólem přinese do Evropy mrazy.

Anomálie v stratosféře nad severním pólem způsobí velký výkyv počasí i v Evropě. Zatímco v Arktidě se horní část atmosféry značně oteplila až na -14 °C, nad Severní Ameriku a nad Evropu se přisune studený vzduch, který bude mít ve stratosféře teplotu až -90 °C! To ovlivní i počasí na zemi. Podle odborného webu Severe Weather se můžeme na pořádné mrazy těšit v polovině ledna.

Do Česka se vrací zima, jaké počasí nabídnou první dny roku 2019?

 

Na zbytek zimy v Evropě bude mít vliv náhlé stratosférické oteplení. Teplota stratosféry dosáhne nad severním pólem o 65 °C více než normálně. To pomáhá oslabit polární vítr, ten se rozpadá na více menších vírů, které budou proudit dále jižněji. Zapříčiní to náhlé ochlazení. Meteorologové počítají s nízkými teplotami druhý až třetí lednový týden. Jev popisují v odborném článku.

Stejně jako na většinu území Evropy, tak i do České republiky bude vlivem tohoto jevu proudit studený vzduch ze severu. V půli ledna by mělo dojít k výraznějším teplotním výkyvům. Nejprve by se mělo znatelně ochladit. Česko a celou střední Evropu tedy možná na chvíli potrápí mráz, nicméně ke konci ledna se podle meteorologů začne opět mírně oteplovat.

Celý proces oteplování stratosféry začal už poslední prosincový týden. Vlna pomalu prostupuje ze stratosféry do troposféry. Ne každé oteplení stratosféry je stejné, každé má svůj specifický vývoj a odlišnou integraci do troposféry. Nyní má však celá situace dopad na severní pól, jehož studené proudy pak výrazně ochladí počasí u nás.

 

 

Vyšší tlak bude postupovat celou arktickou oblastí, což umožní ledovému arktickému vzdušnému proudu proniknout dál na jih až do Evropy a do části severní Ameriky.

Dá se očekávat, že značné ochlazení tento jev přinese do Evropy, a tím pádem i na území České republiky, během následujících dvou až tří týdnů.

Průměrné denní teploty by se měly pohybovat kolem 0 °C až +5 °C s převažujícím proměnlivým až slunečným počasím. Srážek lze očekávat o něco více pouze v první polovině ledna, v té druhé se úhrny srážek budou pohybovat kolem normálu.

Ke konci ledna by se měly teploty opět na chvíli mírně zvýšit. Po přechodném vyjasnění by se mělo opět zatáhnout a na přelomu ledna a února začít sněžit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty