Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.12.2018 06:31:12

Pražská burza si v r. 2018 vedla nejhůře od roku 2011, proti trhu jen ČEZ a Avast


Dnes na Silvestra zůstává již pražská burza tradičně zavřená. Letos každopádně předvedla podobný vývoj, jako v roce 2011. Tehdy se rovněž nejprve v prvním pololetí podívala dále výše, nicméně následně zamířila do červených čísel. Zatímco před sedmi lety, měřeno indexem PX, přišla dokonce o čtvrtinu hodnoty, letos „jen“ o 8,5 %, když zakončila pod hladinou 1 000 bodů. Své sehrál především prosincový vývoj, který byl vůbec nejhorší v této dekádě, resp. index meziměsíčně propadl o 7,7 %.

Celkovou letošní výnosnost nezachránily ani vyplacené opět poměrně tučné dividendy, resp. měřeno indexem PX-TR domácí trh také poklesl a to o zhruba 3,5 %.

O negativní výkonnost se postarala většina emisí. Oproti konci roku 2017 si kurzově polepšily jen akcie ČEZ a TMR. Posledně zmiňované slovenské akcie však již přestaly být zahrnuty ve zmiňovaných indexech.

Za kurzového letošního vítěze lze vyhlásit akcie Avast, které se po květnovém IPO v Londýně začaly následně obchodovat také na pražském parketu. Od té doby si nakonec polepšily o téměř 13 %, když v průběhu roku vykazovaly i více než 20 % zisky. U zmiňovaných akcií ČEZ pak nutno navíc připomenout vyplacenou dividendu 33 . Jejich pozitivním determinantem byly především dále rostoucí ceny elektřiny, které ovlivní výrazněji až budoucí hospodaření energetické společnosti. Elektřina se letos vyšvihla nad hladinu 50 EUR/MWh, resp. kontrakt pro rok 2019 se dokonce přibližoval úrovni 60 EUR/MWh.


Hned osm emisí s dvoucifernými ztrátami

Přestože se dlouho zdálo, že výkonnostně letos nejhorší emisí se stanou akcie KOFOLA, nakonec je vcelku nečekaně předběhly akcie CETV s poklesem o téměř 38 %. Zatímco nápojový titul stáhly níže prodeje do té doby největšího minoritního akcionáře CED Group, mediální titul i přes zlepšené hospodaření zasáhlo nejspíše ředění kapitálu či táhnoucí se prodej aktiv ve Slovinsku.

Stupně poražených letos uzavírají akcie likérky STOCK a dá se říci zároveň i akcie VIG. Ty se rovněž i přes dále se zlepšující hospodaření pojišťovny ocitly na více než 2 letých minimech.

Ach ta ERSTE…

Svou vahou však nejvýrazněji na index PX letos zatlačil druhý rakouský titul ERSTE. Nejprve se na jaře vyšplhal na zhruba 10 letá maxima, především však poslední týdny roku přinesly jižní směrování. Opět se ukázalo, jak finanční titul mohou výrazně ovlivnit politická rozhodnutí.

Ztrátám se nevyhnuly ani zbylé finanční tituly. Akcie MONETA se kurzově ocitly dokonce zpět v dobách prvních týdnů po IPO z léta 2016. Rovněž akcie KB zamířily na více než 2 letá minima, přestože hospodaření banky doznalo zlepšení a titul nabídne nejspíše meziročně vyšší dividendu. Své však obecně u domácích bank sehrává regulace, potažmo vlastně dále navyšující se požadavky na kapitál. Od 1. ledna vzroste bankám proticyklická kapitálová rezerva již na 1,25 % a růstu není zdaleka konec...

Zmínit nutno také akcie O2, které se letos ocitli „bez vlivu společnosti“, resp. sama O2 přes prvotní proklamace z loňského prosince překvapivě neodkoupila žádné vlastní akcie. Navíc v závěrečné fázi roku s titulem kurzově zamíchalo jeho vyřazení z indexu CECE. U titulu se každopádně očekává, že po akciích MONETA převezme na pražské burze prvenství z hlediska nejvyššího dividendového výnosu.

Jak patrno z níže uvedeného přehledu, letošní zmiňovaný negativní výsledek o něco zmírnil vývoj v posledním týdnu, který ovládly akcie Avast.

 

Objemy obchodů zůstaly u minim

V roce 2017 zaznamenala pražská burza vůbec historicky nejnižší objem obchodůakciemi ve výši necelých 139 miliard korun. Letos k žádnému podstatnému zlepšení nedošlo. Dle našich rychlých propočtů investoři letos vyměnili akcie v objemu vyšším jen o zhruba 3 miliardy korun. Například před 10 lety ještě objemy obchodů byly šestkrát vyšší, resp. dosáhly 852 miliard korun.

Své také sehrál vlastně další úbytek titulů na pražské burze. K letošnímu ohlédnutí nutno totiž také připomenout vytěsnění minoritních akcionářů u společností Unipetrol a Fortuna. Plně pod jednoho vlastníka se dostala také Česká spořitelna, jejíž akcie se řadu posledních let ale obchodovaly již jen na burze RM-Systém.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688