Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.12.2018 09:18:59

Víkendář: Do nového roku s čínskými hackery v zádech

Minulý týden ve čtvrtek obvinily Spojené státy a Velká Británie Čínu z toho, že její státem podporovaní hackeři škodí západním zemím, když například kradou duševní vlastnictví v hodnotě stovek miliard dolarů. USA také tvrdí, že čínská vláda je zodpovědná za podporu kybernetických útoků vedených proti evropským a asijským zemím. Tuto koalici dvou zemí by podle serveru Politico mohly doplnit Japonsko, Německo a Austrálie s Kanadou. Podobná obvinění přicházejí spolu se snahou Spojených států přesvědčit západní vlády, aby zakázaly přístup čínských telekomunikačních společností k nově budovaným sítím 5G.

Zmíněná poslední obvinění tvrdí, že čínská hackerská skupina jednala na popud čínského ministerstva státní bezpečnosti a podle Britů „téměř jistě útočila na řadu globálních společností a snažila se získat přístup k jejich obchodním tajemstvím“. Mělo jít o společnosti ze sektoru letecké dopravy, satelitních a vesmírných technologií, farmacie a dalších a tyto aktivity měly probíhat již od roku 2006, a to ve 12 zemích včetně Švédska, Finska, Francie, Německa, Švýcarska, Indie, Brazílie, Kanady, Japonska a Spojených států. Hackeři se podle Politica snažili zejména podvodně přinutit klíčové osoby v těchto společnostech, aby si otevřením e-mailu nevědomky nahrály do svého počítače program, který by hackerům umožnil přístup do sítí firem.

Politico tvrdí, že tato skupina hackerů poskytovala služby zmíněnému čínskému ministerstvu a poskytovala mu informace. Ty získávala ze zahraničních společností poté, co se na jejich sítích pohybovala po celé měsíce i roky. Skupina je označována jako Advanced Persistent Threat Group 10 (APT10) či Cloud Hopper, Menupass a Stone Panda. Společnost PricewaterhouseCoopers v roce 2017 informovala, že tato skupina zvýšila svou aktivitu v roce 2016. Odborník na kybernetickou bezpečnost z PWC Kris McConkey pro Politico uvedl, že vysoká aktivita trvala až do léta 2018, v posledních 12 týdnech je o něco slabší.

Chris Painter, který za vlády prezidenta Obamy pomáhal dojednat dohodu o omezení kyberšpionáže mezi USA a Čínou, se domnívá, že současný tlak Západu už Peking nemůže jednoduše ignorovat, protože zahrnuje více zemí. Obvinění mimo jiné tvrdí, že Peking stál za útokem na společnost Marriott, který vedl ke krádeži dat z pasů asi 500 milionů lidí. Zástupce FBI Bill Priestap minulý týden v této souvislosti řekl, že Čína je největší špionážní hrozbou, které nyní čelíme. Celý konflikt se přitom ještě zhoršil poté, co byla v Kanadě zatčena finanční ředitelka společnosti Huawei a Američané vydali zprávu, podle které se Čína nabourala do evropského systému diplomatické korespondence.

Odborník na kybernetickou bezpečnost Paul Triolo z think-tanku Eurasia Group tvrdí, že americký přístup k čínské kyberšpionáži se v posledních šesti měsících značně posunul a Američanům již nestačí jen obviňovat čínské hackery, kteří se stejně nikdy neukážou před jejich soudem. Namísto toho začaly USA spolupracovat s dalšími zeměmi, aby tyto lidi skutečně dostaly před soud. Poslední události pak podle Politica mohou vést i k sankcím, a to rovněž ze strany EU. Dánsko, Estonsko, Litva a Velká Británie se již například spojily se Spojenými státy, Austrálií a Kanadou a odsoudily Rusko za organizaci rozsáhlého útoku proti malwaru NotPetya. Pozornost se ale nyní přesouvá k Pekingu a „EU může znovu zvážit, jak na nová obvinění reagovat“.

Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688