Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  28.12.2018 09:13:16

Z pohledu měnové politiky byl rok 2018 přelomový

 

Politiky, které sledují centrální banky od finanční krize v roce 2008, podnítily nejdelší vzestupné období v historii a vytvořily podmínky pro éru stabilního hospodářského růstu. Medvědí trh bije na poplach poslední naději na „vánoční rally", tradiční vzestupný trend jakéhokoliv konce roku, který se statisticky vyskytuje během osm let z deseti. Situace na trzích je však letos velmi turbulentní a nejistá takže vzestupná rally cen se do konce roku neočekává.

Trend deprese je skutečně celosvětový. Evropské akcie ztrácejí dvakrát až třikrát více než akcie a indexy na Wall Street. Ve Frankfurtu DAX 30 od ledna poklesl o 17,56 %, londýnský FTSE 100 přes 12,24 % a Eurostoxx 50 14,4 %. Americké indexy jsou na tom o něco lépe a v ročním horizontu ztrácí S&P 500 8,47 %, NASDAQ 100 4,12 % a Dow Jones 7,9 %. Konec roku se blíží a akciové tituly jsou i v rámci denního a týdenního rozpětí v červených číslech. Přetrvávající obchodní napětí a zvýšená politická nejistota zesílily odchod investorů do bezpečných aktiv. Většina komodit z tohoto období těží a jejich ceny jsou v krátkodobém horizontu mírně rostoucí.

Finanční trhy opět zažili v posledním čtvrtletí prudkou korekci, což znamenalo nový náraz na cestu měnové normalizace, kterou přijali hlavní centrální banky. Ceny aktiv zaznamenaly všeobecný pokles. Výnosy amerických státních dluhopisů vzrostly v říjnu předtím, než prohráli tento nárůst a pokračovaly v jejich poklesu, kdy se rozšiřoval odprodej rizikových aktiv.

V prosinci trhy zažily nové turbulence spojené s výnosy. Kontrastní signály zaslané světovou ekonomikou a postupné, ale stabilní zpřísňování finančních podmínek jsou základem korekce trhu. Americká centrální banka ve středu 19. prosince zvýšila své klíčové sazby o čtvrtinu procentního bodu a ignorovala tlak Donalda Trumpa. Současně ale revidovala svoje plány dalšího zvyšování směrem dolů. Ze tří připravovaných, na dvě zvyšování v příštím roce. Éra hojné likvidity skončila, FED se už téměř rok normalizuje a Evropská centrální banka (ECB) minulý týden potvrdila plány ukončení kvantitativního zmírňujícího programu. Toto naprogramované ukončení politiky kvantitativního uvolňování na celém světě znamená začátek nové éry.

Po 10 letech laxní měnové politiky byl rok 2018 bodem zlomu. Tato změna roztříštila finanční trhy. Po masivní expanzi se bilance velkých centrálních bank stabilizují. Rekalibrace čistých nákupů ECB ve výši 30 miliard eur měsíčně a snížení rozvahy FEDu znamenaly začátek stažení likvidity. Finanční podmínky se zhoršily a mraky nad světovou ekonomikou se hromadí.

Americká ekonomika roste rychleji než všechny vyspělé ekonomiky, ačkoli i u ní se odhaduje zpomalení růstu v příštím roce. Zpomalení růstu však neznamená konec růstu akciových trhů, pokud se měnové podmínky nestanou příliš restriktivní. V této souvislosti se pozornost investorů přirozeně zaměřuje na měnovou politiku FEDu, která by v případě příliš omezujících opatření mohla způsobit silnější pokles trhů.

Argumenty pro medvědí trh jsou četné. Jde například o zpomalení globálního růstu, pokračování utahování měnové politiky ve Spojených státech, recese v mnoha rozvíjejících se zemích, vícenásobné krize v eurozóně zejména v Itálii a ve Francii, komplikace s realizací Brexitu, stále vysoká rizika komerční války, zvýšení protekcionismu v celosvětovém měřítku a geopolitické hrozby a útoky po celém světě.

Otázka, zda je skutečně možné vystoupit z deseti předchozích let zotavování, aniž by to vyvolalo další finanční krizi, zůstává otevřená. Poslední fáze expanzního cyklu mohou generovat měsíce nebo dokonce roky solidní výnosy, ale nyní je nezbytné být obezřetný v oblasti řízení rizik, a to zejména rizik likvidity.

 

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
18.04.2024  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688