TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  27.12.2018 20:05:26

Rekordní počet případů spalniček. Mohou za to odpůrci očkování

V Česku se letos zvýšil počet případů spalniček. Lékaři už jich zaznamenali víc než dvě stě, což je nejvíc za posledních 30 let. Podle odborníků za to může hlavně nízká proočkovanost. Přestože toto očkování je povinné, rodiče čím dál častěji své potomky nenechávají očkovat.

Horečka, rýma, zánět spojivek a kašel - to vše jsou počáteční projevy spalniček. Po několika dnech se pak objeví i červená vyrážka. "Počet případů vlastně v letošním roce je nejvyšší od doby, kdy se začalo očkovat proti spalničkám, to znamená před více než 30 lety," uvedla primářka infekční kliniky Bulovky Hana Roháčová.

Podle epidemiologů se nemoc letos objevila například na Plzeňsku, kde údajně řadu let vůbec nebyla. "V Plzeňském kraji je dosud zaznamenáno 15 onemocnění z celkového počtu 203 onemocnění v celé republice tento rok. Tato problematika vrcholila v listopadu a v prosinci," řekl pro televizi Nova vedoucí protiepidemického odboru hygienické stanice Patr Pazdiora.

Až polovinu z dvou stovek případů hlásí letos hlavní město. Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, i přesto ho ale někteří rodiče odmítají. A to může být podle lékařů hlavní důvod, proč se nemoc u nás v poslední době rychle šíří.

"V podstatě ta proočkovanost dětské populace by měla být vysoká třeba 95 %, aby se zamezilo tomu, že ty spalničky se mohou v kolektivech šířit.Bohužel tím, jak se snižuje počet očkovaných, tak je větší šance, že se přenesou," vysvětluje Roháčová.

Proočkovanost populace je asi na 85 %. Nejvíce ohroženy jsou právě neočkované děti a kojenci mladší dvanácti měsíců, kteří ještě nemohli být očkovaní. Pro ně může být nemoc smrtelná. Ohrožena je i další skupina - a to skupina zhruba čtyřicátníku, kteří byli před těmi čtyřiceti lety očkováni. Jejich imunita už mohla vyvanout.

Nemoc na Plzeňsku zřejmě rozšířil dospělý, který místo aby byl doma v karanténě navštívil mimo jiné mikulášskou besídku. Případů spalniček přibývá v celé Evropě. Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí hlásí čtyřnásobný nárůst oproti předloňskému roku. Zemřely čtyři desítky lidí.

Počet očkovaných dětí klesá proto, že se rodiče bojí následků, které někdy podání vakcíny může způsobit. Trochu zmírnit by měl tuhle obavu návrh připravovaného zákona o náhradě újmy způsobené povinným očkováním. Vláda by ho měla projednávat už v lednu. Kompenzace by se údajně týkala jen pár případů ročně a poškozeným by stát vyplatil až desítky miliónů korun.

Podle ministerstva zdravotnictví má vážné následky po povinném očkování asi pět dětí ročně. "U každé akce existuje reakce a zrovna tak u očkování. Ale ty nežádoucí účinky u očkování jsou v řádu promile. Na druhou stranu ten prospěch i pro společnost je poměrně vysoký," tvrdí lékař Cyril Mucha.

Zákon má v nejbližší době projednat vláda. Pak musí ještě projít sněmovnou a senátem. Začít platit by tak měl podle ministerstva zdravotnictví začátkem roku 2020.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688