TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  27.12.2018 16:03:09

Prezident podepsal důležité zákony, ovlivní životy většiny z nás

Ačkoliv tráví dovolenou na zámku v Lánech, podepsal prezident Miloš Zeman ve čtvrtek pět nových zákonů. Větší ochrany se dočkají třeba klienti směnáren, kteří budou moci odstoupit od transakce, pokud zjistí, že je směnárník napálil. Jízdné se přesune do snížené desetiprocentní sazby DPH. Na zelenou naftu pak dosáhne více zemědělců.

Podle nového zákona budou moci zákazníci směnáren od transakce do tří hodin odstoupit a budou moci požadovat vrácení peněz. V případě směnárenských automatů bude lhůta až tři pracovní dny. Aby se předešlo kurzovním spekulacím, bude odstoupení možné jen u částek do výše 1 000 euro.

Právě nekalými praktikami některých směnáren hlavně v centru Prahy argumentovala 20. prosince při projednávání v Senátu ministryně financí Alena Schillerová, která zákon před senátory hájila. Směnárny klientům účtovaly poplatky i ve výši téměř 30 %, nebo jim za 1 euro daly pouhých 15 korun.

Klienty také záměrně mátly různými kurzovními lístky. Podle novely teď bude možné mít u směnárny vyvěšený pouze jeden kurzovní lístek. A na tom bude muset být informace o odstoupení od transakce, kterou bude muset směnárník klientovi vytisknout i na účtenku.

Návrh zákona předložili původně poslanci hnutí Starostů a nezávislých, vláda k němu ale vyslovila negativní stanovisko a přišla s vlastní novelou. Z pera poslanců hnutí STAN je i změna zákona o DPH. Jízdné v autobusech, vlacích a na lanovkách se přesune z 15% sazby DPH do snížené desetiprocentní.

Ministryně financí Alena Schillerová při projednávání zákona varovala, že veřejné rozpočty připraví téměř o 930 milionů. Před výpadkem příjmů z rozpočtového určení daní varoval Svaz měst a obcí, proti byla i Asociace krajů, která výpadek ve veřejných rozpočtech vyčíslovala na 1,2 miliardy.

Podle předkladatelů ale změna umožní snížení ceny jízdného, případně umožní dopravcům zvýšit mzdy řidičům a přidat další spoje. Argumentovali také tím, že DPH u veřejné dopravy je v Česku osmá nejvyšší v Evropě.

Zemědělci snáze dosáhnou na zelenou naftu a sníží se s tím spojená administrativa. Levnější nafta by tak měla být pro zemědělce lépe dostupná. Úpravou prošel také plemenářský zákon, který sjednotí podmínky pro uznávání šlechtitelských programů a organizací.

Nově také bude moci být notářem v České republice i cizinec, pokud je občanem zemí Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru. Ministerstvo spravedlnosti novelou reagovalo na rozsudek evropského soudního dvora, který Česku vyčetl, že dosavadní podmínka státní příslušnosti pro výkon notářského povolání je porušením smlouvy o volném pohybu pracovníků.

Notáři ale nadále budou muset být absolventy právnické fakulty na české vysoké škole a budou muset vykonat notářskou zkoušku v češtině.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688