Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.12.2018 12:46:10

Přímé obchodní jednání mezi USA a Čínou bude v lednu

Čína a Spojené státy v lednu plánují přímé jednání o obchodu, které má vyřešit měsíce trvající obchodní válku. Uvedlo to dnes čínské ministerstvo obchodu, které slíbilo také větší otevření čínské ekonomiky. Peking rovněž představil návrh zákona, který zakazuje nucený přesun technologií do země a nelegální zásahy vlády do podnikání zahraničních firem, který souvisí s obchodním sporem s USA.

Mluvčí ministerstva obchodu Kao Feng řekl novinářům, že nadále pokračují "intenzivní" jednání po telefonu a navzdory vánočním svátkům v USA rozhovory stabilně pokračují.

Mluvčí však nepotvrdil informace agentury Bloomberg, podle které má dorazit americká obchodní delegace na jednání do Číny v týdnu od 7. ledna. "Obě strany skutečně učinily specifické přípravy na konzultace tváří v tvář v lednu, kromě pokračujících intenzivních telefonních konzultací," uvedl mluvčí, dále však své prohlášení nerozvedl.

Čína také po řadě stížností a poklesu zahraničních investic pokračuje ve slibech, že více otevře svůj rozsáhlý domácí trh zahraničním investorům, a lépe ochrání jejich práva. V úterý vydala tzv. negativní seznam, který upřesňuje odvětví, ve kterých jsou investice, domácí nebo zahraničí, omezené nebo zakázané. Jednotný seznam je považován za další krok v řešení obav mezi západními investory, podle kterých nejsou v Číně rovné podmínky.

Kao uvedl, že Čína do konce března zcela odstraní veškerá omezení přístupu pro zahraniční investory do oblastí, které nebyly dříve označené za negativní pro zahraniční investice. Ministerstvo obchodu podle něj pracuje na zlepšení přístupu zahraničních investorů do telekomunikací, vzdělávání, zdravotnictví a kultury. Investice do sektorů, která vláda označuje za klíčové, však stále zůstávají zakázané.

Čína také ve středu představila návrh zahraničního investičního zákona, který obsahuje zákaz nuceného přesunu technologií a nelegálních zásahů vlády do operací zahraničních firem. Tyto skutečnosti se dostaly do popředí v rámci obchodní války. Návrh zákona vyhrazuje i právo Číny na odvetu proti zemím, které diskriminují čínské investice, "odpovídajícími" opatřeními.

Návrh bude muset projít několika čteními, než bude předložen parlamentu pro formální schválení. To by mohlo trvat další rok nebo i déle, uvedla agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688