Jan Berka (Roklen24)
Měny-forex  |  27.12.2018 09:15:55, aktualizováno 09:36:12

Koruna a vrchol efektu konce roku

Po sváteční pauze se koruna v plné síle opět ponořila do víru obchodování.  Byť nás v závěru roku nečekají žádná klíčová data, na dnešní den, tj. čtvrtek 27. prosince, spadá vrchol tzv. efektu konce roku. Již teď lze ale říci, že jeho dopady na trh nejsou natolik výrazné, jako tomu bylo na konci roku 2017.

Efekt konce roku je spojen s odvody bank do Rezolučního fondu, do kterého odvádí platby na základě velikosti svých korunových závazků. S blížícím se závěrem posledního měsíce se tak domácí banky snaží snižovat, resp. nezvyšovat, svou bilanční sumu, což postihuje především finanční instituce držící nadměrná korunová depozita. Banky v tomto případě zavádějí vysoké poplatky, případně záporné úročení, aby tak subjekty „donutily“ snížit korunová depozita.

Výsledkem toho může být přesun korun do některých korunových aktiv, například do státních dluhopisů, či jejich směna za euro. Pokud však srovnáme loňský konec roku s tím současným, je patrné, že reakce domácí měny je slabší (to se dá spojit například s částečným úbytkem spekulativního kapitálu zaparkovaného v koruně). Dnešní den je tedy při vypořádání transakcí T+2 vrcholem efektu konce roku, od zítřka budou již korunové transakce vypořádány až v roce 2019.

Zaměříme-li se na poslední vývoj koruny, vedle slabé likvidity sehrál roli i výstup z prosincového zasedání ČNB. Ten většina trhu vyhodnotila jako holubičí, o čemž nejlépe svědčí odhad finančních trhů (konkr. jde o swapovou křivku) pracující s jedním úrokovým hikem v roce 2019 a pro rok 2020 dokonce se snížením sazeb. Náš odhad je více jestřábí, když pro příští rok sázíme na až tři kola navyšování, přičemž to první by mohlo přijít s příští prognózou, tedy v únoru 2019. Mezi hlavní argumenty patří proinflační působení trhu práce či slabší koruna nadále spojená s (v poslední době citelně) „nestabilní“ proměnnou, kterou je působení zahraničního dění (např. geopolitika) a sentiment světových trhů. V o něco mírnějším scénáři, kde by prim hrála naopak silnější koruna, pracujeme s pouze jedním hikem během příštích 12 měsíců.

Dnes bude v rámci domácího dění zveřejněna spotřebitelská a podniková důvěra. Aktuálně se koruna v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,90 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,85 až 25,97 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,60 až 22,82 USDCZK.*


Dolar si během včerejšího dne připisoval – společně s celou Wall Street – zisky. Přispěl nejen obrat z výprodejů na akciových trzích k opětovným nákupům, ale i nárůst amerických ých výnosů. I přesto nad americkou měnou nadále visí rizika, od možnosti uzavření finančních kohoutků části federálních úřadů přes sníženou likviditu trhů spjatou s koncem roku až po obavy z až příliš jestřábí politiky Fedu, která by mohla ohrozit ekonomický vývoj největšího hospodářství světa.

A právě Fed se opět stal terčem kritiky prezidenta Trumpa. Ten v úterý zopakoval své předchozí přesvědčení, že americká centrální banka zvyšuje sazby až příliš rychle. Tento komentář následoval po tom pondělním, kdy Trump doslova uvedl, že „jediným problémem (americké, pozn. autora) ekonomiky je Fed“.

Dnes nás ze zahraničních dat čeká Ekonomický bulettin ECB, v USA pak bude zveřejněna spotřebitelská důvěra. Aktuálně se dolar vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1376 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,84 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1357 do 1,1466 EURUSD.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na  modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688