Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.12.2018 23:09:34

Dravci mají na trhu své nezastupitelné místo

Fahmi Quadirová řekla v létě roku 2015 svým nadřízeným v hedge fondu Krensavage Asset Management, že by měli otevírat krátké pozice na akciích farmaceutického gigantu Valeant. Tehdy jí bylo 25 let a na Wall Street byla stále ještě nováčkem, zatímco Valeant byl považován za vzornou společnost, jejíž šéf J. Michael Pearson patří mezi nejlepší manažery v odvětví. Quadirová ovšem pochopila jednu podstatnou věc: Byznys model firmy, který stál na malých akvizicích, osekání nákladů na výzkum a vývoj a následném zvyšování cen léků na mimořádně vysoké úrovně, není udržitelný.

Akcie dosáhly svého vrcholu v srpnu a pak odepsaly více než 90 %, když politici a novináři pochopili taktiku firmy a ta musela k soudu jak kvůli své cenové politice, tak kvůli svému účetnictví. Od té doby se o ní hovořilo jako o Enronu farmaceutického odvětví a Quadirová slavila úspěch. Pro server MarketPro hovořila o své investiční strategii a filozofii.

Analytička si od té doby založila svůj vlastní hedge fond Safkhet Capital a tvrdí, že investoři, kteří se specializují na sázky na pokles ceny akcie, plní na trhu důležitou roli. Ona sama se při otevírání krátkých pozic zaměřuje na společnosti, které se podle ní dopouští podvodů či mají nejasnosti v účetnictví, které mohou vést k poklesu ceny akcií. Mezi zranitelné společnosti nyní řadí i Teslu, na které nedávno otevřela krátké pozice.

„Řekla bych, že každá firma, na které mám nyní otevřenou krátkou pozici, nepoškozuje jen své akcionáře, ale hlavně zákazníky a tudíž širší společnost. Možná je to naivní, ale věřím, že nelze dobře podnikat a zároveň využívat lidi. My se například zaměřujeme na predátorské půjčky. Ty mohou být velmi ziskové, protože jsou poskytovány zoufalým lidem, kteří podepíšou cokoliv. Nakonec se ale dostanou do bodu, kdy přestanou splácet, společnost se stane závislou na další expanzi úvěrové báze a vše do sebe přestane zapadat. Fundament začne v určitou chvíli kolabovat, protože není dlouhodobě udržitelný,“ říká investorka.

Quadirová se podle svých slov domnívá, že v současné době existuje dlouhá řada firem, které mají ve svém účetnictví zavádějící informace. To samo o sobě „není dobrá příležitost, jak vydělat na krátkých pozicích“. Na to je třeba najít společnost, která nemá dobrý byznys model. Tedy takový, který nefunguje či funguje jen proto, že někoho využívá. Wall Street se přitom většinou zajímá pouze o marže a čtvrtletní čísla, ne o přínos, který firma má pro celou společnost. Investoři, kteří otevírají krátké pozice, pak v ideálním případě dosáhnou nejen toho, že je odhalena podvádějící společnost, ale že dojde k systematickým změnám v celém odvětví, k čemuž podle Quadirové došlo i v případě Valeantu.

„Obávám se nebezpečí plynoucího z omezení transparentnosti. Nebezpečné může být i omezení regulace a to samé platí o omezení financí u subjektů, které mají chránit spotřebitele. To vše může způsobovat problémy. Pokud se má omezit podvádění na trhu, musí přijít skutečné tresty za to, když někdo podvádí. K tomu se bohužel nikdy pořádně neschylovalo,“ míní investorka. Jedním z odvětví, které nejvíce zneužívá své zákazníky, jsou pak podle ní společnosti poskytující studentské půjčky. A zmínila i to, že jedna z firem, na které její fond otevřel krátké pozice, se následně snažila dostat k informacím na serverech fondu a pokoušela se jej zastrašovat a vydírat. To samé prý probíhá směrem k novinářům, kteří o společnosti píšou, a to ukazuje na rizika, která jsou s tímto typem investování spojena.

Zdroj: ProMarket, University of Chicago


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688