Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.12.2018 13:38:25

Jediná konstanta na akciových trzích aneb Co (ne)čekat (nejen) od amerických akcií

Jedinou konstantou, která na trzích funguje od nepaměti, je riziko ztráty. Je jedno, zda je trh na začátku, nebo konci býčího trendu. Letošní dvojnásobný propad o více než 10 % z vrcholu (a ten druhý se stále prohlubuje) tedy může být předzvěstí medvědího trendu, ale i pokračováním dlouhodobé nadvlády býků.

Letošní rok na amerických akciových trzích není zvláštní jen tím, že po devíti letech růstu možná americké akcie skončí v mínusu (i když přísně vzato v letech 2011 a 2015 k tomu došlo, mírně kladné zhodnocení zachránily pouze dividendy), ale zejména tím, že index S&P 500 zaznamenal dva propady o více než 10 % poté, co dosáhl na nová maxima. Naposledy se něco podobného na americkém trhu stalo v letech 1946 a 1947, kdy index ani oficiálně neexistoval.

Nemusí to nic znamenat, ale je z toho patrné, že většina podobných korekcí v minulosti trvala déle, případně se z nich akcie v tom roce zkrátka nevzpamatovaly. Dvouciferné procentuální poklesy nejsou na trzích až tak výjimečné, několikrát jsme je zažili i v průběhu aktuálního býčího trendu.

Průměrný pokles v rámci roku činí od roku 1950 13,3 % a více než polovina propadů byla dvouciferná (36krát v 68 letech).

Je zajímavé, že pouze ve 14 případech, kdy akcie zaznamenaly propad o více než 10 %, nakonec zakončily rok v mínusu. Takže až v 60 % případů, kdy akcie během roku ztratily 10 % a více, nakonec skončily v zisku. Od roku 2009 se to stalo pětkrát, celkem ve 13 případech dokonce skončily americké akcie v plusu výraznějším než 10 %.

Letos to tak dobře nevypadá, ale kromě dvou propadů o více než 10 % z nového rekordu za jeden rok není letošek ničím výjimečný. Ze zhruba 22 600 obchodních dnů od roku 1928 byla jen v 1 200 případech zapsána nová historická maxima. Takže lze říci, že v 95 % obchodních dnů jsou akcie nějakým způsobem v poklesu.

Propady na trzích tedy nejsou nic mimořádného. Snažit se podle nich načasovat investice nebo odhadnout jejich hloubku je nesmysl. Minulost neříká nic o budoucnosti, akorát se na jejím základě lze připravit na to, že vždy může nastat něco nečekaného. A snažit se to zohlednit při sestavování portfolia.

Investoři by neměli být překvapeni, když na konci roku bude nad americkým akciovým trhem stín medvědí tlapy, ale stejně tak se ještě index S&P 500 může vzchopit a zakončit v plusu. Riziko propadů je totiž jedinou tržní konstantou, na kterou se lze spolehnout.

Investiční fórum: Jak investovat v roce 2019? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.01.2024Co (ne)čekat od amerických akcií po téměř 25% posílení v loňském roce? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.03.2023Klidná síla v portfoliu aneb Co nově (ne)čekat od FAANG a spol. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688