Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.12.2018 23:15:55

24. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Obchodování na americkém akciovém trhu skončilo na Štědrý den v minusu. Všechny tři hlavní indexy spadly o více než dvě procenta, Dow bezmála o tři procenta. Náladu investorů negativně ovlivnila další kritika prezidenta Trumpa na adresu americké centrální banky.

Index Dow v pondělí spadl o 2,91 % na 21 792,20 bodu, širší S&P 500 se snížil o 2,71 % na 2 351,10 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 2,21 % na 6 192,92 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 19,79 % na 36,07 bodu a výnos 10letých vládních bondů USA se snížil o zhruba pět bazických bodů na 2,74 %. Obchodování bylo zkrácené, burzy zavřely již v 19.00 SEČ. V úterý se v USA obchodovat nebude.

Nasdaq Composite už v pátek vstoupil do medvědího teritoria, které je definované jako pokles indexu od posledního maxima o dvacet procent. Aktuálně Nasdaq Composite na předchozí maximum ztrácí 23,64 %, S&P 500 již 19,78 % a index Dow 18,77 %.

Pokles S&P 500 počítaný od historického intradenního maxima již dokonce přesáhl kritickou úroveň 20 %. Jak navíc upozornil server MarketWatch, pro Wall Street byla pondělní seance nejhorším vánočním obchodním dnem v historii.

Americký prezident Donald Trump v pondělí na Twitteru napsal, že jediným problémem americké ekonomiky je Fed. Podle jeho názoru centrální banka nechápe fungování trhů a "nezbytné obchodní války".

Ministr financí Steven Mnuchin se ještě v neděli pokusil trhy uklidnit. Trump se podle jeho slov nechystá odvolat šéfa Fedu Jeroma Powella. Mnuchin zároveň uvedl, že telefonicky hovořil se šéfy šesti největších amerických bank, kteří ho prý ujistili, že mají dostatek likvidity. Tento výrok trhy ale navzdory jeho záměru ještě více zneklidnil.

Minulý týden Fed navzdory Trumpově kritice zvýšil svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 2,25-2,50 %. Ke zvýšení úroků tak letos přikročil už počtvrté. Trump v říjnu označil zvyšování úroků za "směšnou" politiku. Minulý měsíc pak v rozhovoru s listem The Washington Post prohlásil, že není "ani trochu spokojen" se šéfem Fedu Powellem. Sám ho přitom v loňském roce do čela centrální banky nominoval.

Negativní vliv má na obchodování rovněž přetrvávající obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou a nově také omezené fungování vládních úřadů USA kvůli neschválenému dočasnému rozpočtu.

Investiční fórum: Jak investovat v roce 2019?

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688