Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.12.2018 15:29:25

Jan Troják: D4. Průlom po patnácti letech?

Na začátku října tohoto roku byla ohlášena jména čtyř konsorcií, která se kvalifikovala pro výběrové řízení na dostavbu části dálnice D4 formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Jde o významnou novinku při realizaci infrastrukturních staveb v České republice. Vítěz soutěže zajistí výstavbu, provoz i financování prvního velkého silničního projektu.

Příslibem úspěchu jsou samotná konsorcia, která se pro výběrové řízení kvalifikovala. Jejich členové jsou převážně společnosti, které jsou špičkou v implementaci a provozu infrastrukturních PPP projektů. A to nejen v Evropě, ale i v celosvětovém měřítku. Jde o společnosti, které mají k dispozici týmy specialistů, jež se přípravou a realizací obdobných projektů dlouhodobě zabývají. Zároveň mají dostatek zdrojů a solidní finanční zázemí. S řadou z nich jsme měli možnost již dříve spolupracovat v západní Evropě.

Z pohledu financování má příprava PPP projektů zaběhnutý „rituál“. Konkrétní procesy a podmínky se samozřejmě mohou v jednotlivých případech lišit, ale principy a postupy jsou stále stejné. Týká se to především infrastrukturních projektů, které jsou založeny na konceptu platby za dostupnost, a to je i případ dálnice D4. Specifická bude snad je denominace v českých korunách; naprostá většina infrastrukturních PPP projektů, na kterých jsme měli možnost v ČSOB pracovat, byla totiž financována v eurech. Máme ovšem i zkušenosti s českými projekty, které jsou denominované v naší měně. I tady máme uzavřeny úvěrové smlouvy s délkou financování i přes 25 let a sjednána úroková zajištění na stejně dlouhou dobu.

Za poslední tři roky se jen v Evropě uzavřelo na 160 projektů typu PPP v celkové hodnotě skoro 1040 miliard korun. Česká republika je výjimkou, a tak je plán dostavby D4 po téměř patnácti letech první, který se pravděpodobně dočká předložení nabídek i vlastní realizace. Doufejme, že se tento důležitý infrastrukturní projekt podaří dotáhnout až do úspěšného konce. Za našimi hranicemi se koncept PPP u výstavby dálniční sítě již osvědčil. Formy spolupráce se tam dále rozvíjejí a třeba ve Francii se dokonce opět využívá přenesení odpovědnosti za objem dopravy (a tím i za objem vybraného mýta) na koncesionáře.

Na mnoha transakcích v západní Evropě se podílí Evropská investiční banka (EIB). Ta přináší nejenom výhodnou cenu financování, ale také dokáže pomoci i se specializovanými produkty, vytvořenými pro účely těchto transakcí. Jde například o SDCE (senior debt credit enhancement), díky němuž lze při vhodném použití dosáhnout na výhodnější podmínky pro komerční část financování. Počáteční přítomnost EIB může být přínosná rovněž v tom, že pomůže při zavádění a „usazení“ vyzkoušených mezinárodních standardů.

Pro ČSOB je financování infrastruktury významnou aktivitou. Jako česká banka máme zájem, aby se PPP projekt dostavby dálnice D4 podařilo úspěšně uskutečnit. Doufáme, že i díky tomu dojde v České republice k širšímu využívání koncesního PPP konceptu. V zemích jako je Německo, Velká Británie, Belgie nebo Holandsko je to již zcela běžné.

Jan Troják, ředitel Projektového financování ČSOB

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688