Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.12.2018 14:48:30

Franklin Templeton: Snadné zisky jsou pryč, zájem mohou vzbudit opomíjené akcie

Budoucí rok vypadá jako jeden z těch, které se vyznačují nižší výkonností globálního akciového trhu. Protože se výhody značného fiskálního stimulu v podobě amerických daňových škrtů a veřejných výdajů vytrácejí, mohly by mít americké příjmy i širší globální ekonomika problém držet tempo s úrovněmi z roku 2018. Kvůli zužujícím se příjmům a hospodářským rozdílům s USA vidí Franklin Templeton příležitosti mimo USA. Také věří, že akciové valuace na těchto trzích zůstanou vzhledem k USA atraktivní. Navíc čeká, že se bude dobře dařit společnostem s nízkým zadlužením a silnou generací hotovosti, protože růst ekonomiky a příjmů se bude zmírňovat.

USA - Zpomalování v souladu s očekáváním

Americkým firmám se v roce 2018 silně dařilo, co se týče příjmů a výnosů, kdy čísla celkově velmi pozitivně překvapila. Podobně dobré výsledky jsou pro rok 2019 nepravděpodobné a firmy již naznačují, že toto tempo nebudou schopny v příštím roce udržet.

Překážky přicházejí jak ze slábnoucí ekonomiky, tak z rostoucích nákladů vstupů. Míra růstu americké ekonomiky má zpomalit a výhody z nižších daní a větších vládních výdajů budou mít na širší ekonomiku menší dopad. Nicméně růst by měl zůstat relativně robustní a podnikatelské prostředí by příznivé. Pomoci by měly pokračující snahy osekat příliš omezující regulace a další výhody z boomu těžby břidlicové ropy v USA.

Příjmy amerických firem a míra ekonomického růstu by dle očekávání měla v roce 2019 zpomalit s dalšími regionálními trhy. MMF odhaduje růst USA v roce 2019 na pomalejších 2,5 % oproti odhadovaným 2,9 % v roce 2018. Výhled evropského růstu by měl dosáhnout asi 2 % v roce 2018 i 2019. Celkový růst globální ekonomiky by měl stagnovat na 3,7 % jak v roce 2018, tak v roce 2019.

Menší rozdíly mezi americkým a neamerickým růstem příjmů by mohly v roce 2019 pomoci zvýšit zájem o neamerické akcie. Podle Franklin Templeton bylo mnoho neamerických akciových trhů relativně k USA v minulých letech podhodnoceno kvůli silným americkým firemním příjmům. Evropa například nezažila tak silný růst, což jí pro rok 2019 staví před menší překážku. Japonský trh, který zažil solidní růst příjmů, by zase mohl těžit z jakékoliv známky trvalejšího růstu inflace.

Rostoucí význam politiky

Hlavním problémem pro evropské trhy by mohla být vyšší politická nejistota, která hrozí v roce 2019. Populismus i ekonomický nacionalismus budou dále růstu. Jednání o brexitu mezi Velkou Británií a Evropskou unií jsou dále nejistá. Německo čelí některý značným politickým změnám v následujících letech s tím, jak se éra Merkelové blíží ku svému konci.

Podle Franklin Templeton růst populismu nejen v Evropě, ale i celosvětově, podrývá některé z ekonomických a politických institucí, které jsou základem pro mnoho tržních ekonomik. Také věří, že růst ekonomického nacionalismu bude vyžadovat bližší pozorování. Pokud se budou země orientovat dovnitř své ekonomiky, mohlo by to být příznivější pro firmy orientované na tuzemsko namísto větších nadnárodních korporací.

Americko-čínská obchodní válka je z pohledu Franklin Templeton méně o ekonomice obchodu, ale spíše o rostoucím geopolitickém vlivu Číny. Očekává, že tyto problémy budou v blízké době obtížněji řešitelné, čímž dojde k větší nejistotě.

Potenciální změna vedení

V rámci akciových trhů jako takových se měly akcie dále přizpůsobovat změně v prostředí úrokových měr. Ultranízké úrokové sazby v době po globální finanční krizi přidaly akciím se značným dlouhodobým potenciálem na hodnotě, protože jejich odhadované budoucí příjmy nesou vyšší současnou hodnotu. Rostoucí sazby znamenají, že tyto budoucí příjmy mají menší hodnotu, než kdyby byly sazby poblíž nuly. Franklin Templeton také nepřekvapí ani změny ve vedení a možný návratu akcií se stabilnějším profilem.

To však neznamená, že technologické akcie anebo firmy užívající technologii k transformaci vlastního průmyslu nebudou pokračovat v růstu. Mnoho z nich by naopak mělo. Trhy se teď budou muset potýkat s tím, jaké valuace těmto firmám přiřadit, protože úrokové míry se tlačí čím dál výš a měnový stimul se vytrácí.

V delším období Franklin Templeton vidí úžasné příležitosti v předních firmách. Hlavní americké a čínské technologické firmy jsou inovativní a staly se důležitější součástí globálního ekonomického a politického prostředí. Věří, že otázkou pro investory nyní je, jakou hodnotu tomuto růstu připsat

Rodící se příležitosti

Objevují se ale i další příležitosti v mnoha globálním trhem zavržených oblastech. Zatímco běžná rétorika o dopadech obchodní války na čínskou ekonomiku způsobila, že investoři se čínských akcií obávají, Franklin Templeton věří, že růst v Číně dnes řídí spíše domácí spotřeba než obchod. A ačkoliv obavou zůstává residenční trh s nemovitostmi a klesající ekonomický růst, Franklin Templeton to nevidí jako důvod pro „tvrdé přistání“. Naopak věří v dlouhodobé příležitosti v čínských sektorech orientovaných spíše na domácí trh.

Přísliby nabízí i Latinská Amerika. Zvolení Jaira Bolsonara novým brazilským prezidentem znamená návrat k ortodoxnější hospodářské politice navzdory jeho extrémnější politické rétorice. Podobný návrat k lepší hospodářské politice můžeme v posledních letech vidět i v Argentině. I když je ještě příliš brzy, Franklin Templeton věří, že dny významně špatné hospodářské politiky, která obě ekonomiky brzdila, by mohly být u konce. Základní fundamenty na rozvíjejících se trzích celkově vypadají pozitivně. A valuace klesají zpět na úrovně, které považuje za historicky atraktivní.

I když se zdá, že doba snadných zisků u globálních aktiv končí, rostoucí sazby v USA se zmírňují a geopolitické a obchodní problémy přetrvávají, prostředí rostoucích sazeb může vést ke změně ve vedení. Opomíjené akcie a regiony by tak mohly znovu vzbudit zájem.

Autor: Stephen H. Dover, CFA – viceprezident a vedoucí sekce akcií u Franklin Templeton Investments

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688