Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  21.12.2018 18:47:40

Investice do komerčních nemovitostí u nás letos převýší 2,8 miliard eur, Češi tvoří 65%

Podle společnosti Cushman & Wakefield převýší celkový objem investic do komerčních realit v roce 2018 2,8 miliard eur. Největší transakcí roku je prodej tří průmyslových parků CTP přednímu německému investoru Deka Immobilien za 460 milionů eur. Nejaktivnější je trh ve čtvrtém kvartálu, ve kterém se obchoduje přibližně polovina celkového ročního objemu investic.

Téměř 2 miliardy eur proinvestovali čeští investoři, kteří se podíleli na 65 % investic v Česku. Z celkového investičního objemu se proinvestovalo 60 % v Praze, zbytek v regionech. V příštím roce společnost Cushman & Wakefield očekává, že trh bude nadále velmi aktivní, přičemž poroste také hodnota nemovitostí. V roce 2019 se budou nejvíce obchodovat kanceláře, kdy proběhne několik větších transakcí. Do skladby kapitálu vedle českého a západního významně zasáhne kapitál asijský.

Oproti loňskému rekordu letos investice do komerčních nemovitostí klesly o 20 %, nicméně transakční aktivita byla velmi vysoká a zájem investorů dále rostl. Čeští investoři proinvestovali dokonce dvakrát více než v roce 2017. Silnému investičnímu trhu na poli komerčních realit nahrává také rekordně nízká neobsazenost kanceláří a skladů a rostoucí tržby v obchodních centrech.

Přestože celkový objem uskutečněných transakcí v roce 2018 klesne, nelze to přisuzovat nedostatku zájmu o komerční nemovitosti v Česku. Naopak trh je velmi aktivní a zájem investorů neustupuje. Česko se stává mezinárodním vyspělým trhem, který je stabilní a pro investory dostatečně předvídatelný. Předešlé dva roky však byly výjimečně bohaté na velké transakce. V relativně krátkém časovém úseku se zobchodovala řada velkých portfolií jako CBRE GI a OC Letňany,“ říká Michal Soták, vedoucí investičního týmu ve společnosti Cushman Wakefield.

Zatímco v předešlém roce dominoval investičnímu trhu retail, tento rok se nejvíce obchodovaly kanceláře. Retailové nemovitosti jsou momentálně v rukou dlouhodobých investorů a v nabídce je proto nějakou dobu investoři neuvidí. To je také důvodem proč se tento rok neodehrálo více velkých transakcí. Vysoká poptávka po kancelářských nemovitostech v Praze se odrazila také v jejich cenách. Výnosnost zejména kanceláří a industriálních produktů dál klesá, což svědčí o silném zájmu investorů a atraktivitě produktu.

Nejvíce kapitálu proinvestovali čeští investoři. Silní jsou zejména v segmentu menších a středních investic.

„České fondy, ať už distribuované lidem nebo kvalifikovaným investorům, zaznamenávají neustálý příliv prostředků a logicky tedy musí soustavně hledat vhodné nemovitosti na nákup. Proto vidíme, že poptávka ze strany lokálního kapitálu roste, stejně tak jako i cílová hodnota investice. I středně velký český fond je dnes schopný koupit nemovitost za 1.5 mld. CZK v Praze. Před pár lety byl cíl kolem 500 mil. CZK. Do Česka se vrací také západní investoři, jelikož výnosy v Německu a ve Francii klesají pod 3 %. V roce 2019 uvidíme kapitál od nových asijských investorů,“ říká Soták.

Kromě tradičního lokálního kapitálu jakým je REICO, nově dochází k uskupení menších investorů do lokálních fondů, kteří jsou ve spojených sílách schopni dosáhnout i na větší produkty. Příkladem je třeba Palác Karlín. Tento trend se objevoval už v roce 2007 a nyní se opět vrací.

Tabulka top 10 transakcí

Nemovitost

Kupující

Prodávající

CTP industriální portfolio

DEKA

CTP Invest

Forum Nová Karolína

REICO

Meyer Bergman/HOPP

Futurum Hradec Králové

CPI Property Group

Meyer Bergman

Metronom

REICO

HB Reavis

Grand Hotel Europa

FJ Investment

Julius Meinl

Visionary

CA Immo

Skanska Property

Breda & Weinstein

Mint Investments

Avestus Capital Partners

Praha City Center

Amundi Europe

Tristan Capital Partners

Explora Business Centre

Golden Star Group

Avestus Capital Partners

Forum Karlín

Amundi Czech Republic

North-Line

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688