Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.12.2018 06:18:35

Fidelity: FED přináší jestřábí překvapení s holubičími prvky

Rozhodnutí FEDu zvýšit úrokové míry, vyhlášené na prosincové schůzce, bylo jedno z těch kontroverzních v kontextu současného cyklu utahovaní. Krok americké centrální banky komentuje Anna Stupnytska, globální ekonomka Fidelity International.

Teprve před několika týdny vyjádřil šéf FEDu Jerome Powell značnou důvěru ve stav amerického hospodářství a v cestu postupného zvyšování sazeb.

„Není důvod si myslet, že cyklus nemůže trvat nějakou dobu, prakticky navždy," prohlásil v jednom ze svých projevů v říjnu. Krátce po tomto projevu, přesněji doslova následující den, daly akciové trhy najevo obavy související s úrovní celosvětového růstu a geopolitickými nejistotami. Shodou okolností k tomu došlo v momentě prudkého poklesu cen ropy a vzrůstajícího vědomí, že výše uvedený trend růstu v USA není dlouhodobě udržitelný. Výsledné zpřísnění ve finančních podmínkách a slabší údaje z USA vedly FED k tomu, aby se v průběhu dalších týdnů přiklonil více k holubičímu, na datech založenému, postoji.

Zatímco předseda Powell posílil na prosincové tiskové konferenci tento závěr, celkově je FED spíše na straně jestřábů, což trhy překvapilo.

Powell zvolil poměrně vyvážený tón, který stále dává pocítit pozitivní postoj k ekonomice, avšak zároveň uznává zvýšená rizika z přísnějších finančních podmínek a pokračujícího zpomalení globálního růstu. To je v souladu s prohlášením Federal Open Market Commitee, které se drželo narativu o "silné ekonomice" a jen mírně modifikovalo prohlášení ohledně dalšího růstu sazeb.

Omezení přísných finančních podmínek vedlo k mírnému poklesu prognózy růstu v roce 2019, zůstala však nad trendem. Objevilo se také méně očekávaných navýšení sazeb plánovaných na rok 2019. Nyní to dělá pouze dvě zvýšení úrokových sazeb za rok, místo tří dříve plánovaných.

Strategie "zastavit a znovu zhodnotit" by mohla FEDu dobře posloužit

„Podle mého názoru je ekonomický výhled FED pro příští rok stále poněkud optimistický. Očekávám, že ekonomika USA zpomalí na zhruba 2 % nebo těsně pod, což je sice daleko od recese a zhruba v souladu s trendem, ale pod prognózou FEDu. Věřím, že strategie "zastavit a přehodnotit" by mohla v určitou chvíli dobře zafungovat,“ myslí si Anna Stupnytska.

S určitými zkresleními dat některých důležitých globálních ukazatelů ve druhé polovině roku 2018, včetně údajů z Číny a eurozóny, je zapotřebí, aby bylo jasněji ve směřování globálního cyklu, což může pomoci trhům. FED musí vyhodnotit dopady na ekonomiku, které způsobila oslabující fiskální stimulace v kombinaci s nedávným zpřísněním finančních podmínek. Je důležité, zda byly dostatečné, aby zabránily příliš velkému přehřátí a uvolnily tlak na trh práce. Komplikujícím faktorem je pokračující omezování rozvahy. Jeho účinky jsou dosud z velké části neznámé. Zatímco FED tento proces udržoval "na autopilotu", v roce 2019 bude muset řešit problém aktivnějším způsobem.

Malá chyba by mohla převážit nad úspěchy

Odbourání nejvíce nekonvenčního experimentu měnové politiky v moderních dějinách nebude nikdy snadné. Pro jeho obhajobu, FED zatím proces normalizace politik spravoval poměrně hladce.

V tomto okamžiku by ale mohl drobný chybný krok překrýt dosavadní úspěchy. Pauza k tomu, aby se vyhodnotila situace, i když by to vedlo k překročení inflačního cíle, nebude tak nákladná, jako kdyby došlo k nadměrnému utahování a ukončování ekonomické expanze.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688