Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.12.2018 22:48:28

20. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek pokračovaly v sestupném trendu. Reagovaly tak na středeční rozhodnutí americké centrální banky, která chce napříště úrokové sazby zvyšovat mírnějším tempem a stávajícím tempem snižovat svou bilanci. Pesimismus trhu pak podtrhla zpráva, že prezident USA Donald Trump nepodepíše provizorní rozpočet umožňující chod vlády.

Index Dow klesl o 1,99 % na 22 859,6 bodu, širší index S&P 500 odepsal 1,58 % na 2 467,42 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přišel o 1,63 % na 6 528,41 bodu. Index volatility VIX vyletěl vzhůru o 10,95 % na 28,38 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o pět bazických bodů na 2,8 %.

V červených číslech zakončily obchodování všechny hlavní sektory. Nejvíce ztratily akcie z energetického odvětví, které spadlo o 3,07 %. Vice než 2 % odevzdaly sektory cyklického i necyklického spotřebního zboží a průmyslu. S mírnou ztrátou seanci zakončily utility.

V pozitivním pásmu se ve čtvrtek naopak pohyboval trh s kryptoměnami, a navázal tak na růst z předchozích dnů. Bitcoin kolem 22.00 SEČ podle serveru coinmarketcap.com zpevňoval o 6,24 % na 4 003,76 USD, ripple posiloval o 2,5 % na 0,368 USD a ethereum si připisovalo 9,1 % na 112,2 USD.

Index Dow Jones již během prosince odepsal 10 %, což je nejhorší výsledek za téměř deset let. Také pro S&P 500 je prosinec letos nejhorším měsícem roku, a to se zatím nikdy nestalo. Společnosti z tohoto indexu za tento měsíc ztratily na tržní hodnotě celkem 2,39 bilionu dolarů.

Resumé posledního jednání měnového výboru Fedu investory vyděsilo, neboť už teď se obávají zpomalování hospodářského růstu. Fed podle nich možná úroky zvyšuje v době, kdy už hospodářství čelí útlumu. Podle podnikatele Davida Teppera šéf Fedu Jerome Powell prakticky řekl, že Fed je mrtvý.

Dění na akciové burze ve čtvrtek mimořádně komentoval ministr financí Steven Mnuchin. Reakci investorů na úrokovou politiku Fedu nazval naprosto přehnanou. V rozhovoru s televizí Fox Business Network Mnuchin uvedl, že americké akcie mají obrovskou hodnotu a že investoři by nyní mohli přejít z dluhopisů na akcie.

Na denní minimum ve čtvrtek poslalo akcie oznámení šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana, že prezident USA Donald Trump nepodepíše provizorní finanční rozpočet, který by odvrátil vynucené uzavření některých federálních úřadů. Trump chtěl od zákonodárců pět miliard dolarů, aby mohl splnit svůj ústřední volební slib, a to vybudovat zeď na hranicích s Mexikem. Později představitelé Bílého domu signalizovali, že je otevřen akceptovat i menší sumu. Návrh však obsahuje jen 1,3 miliardy dolarů. V pátek se tak vláda zřejmě ocitne v platební neschopnosti, což znamená uzavření federálních úřadů, jejichž chod není nezbytný pro bezpečnost země.

Další článek: Trhy na sestupu: To je měsíc, to je kvartál, to je rok! 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688