Makroekonomika  |  20.12.2018 16:06:46

Okénko trhu: ČNB sazby nezvedla, FED ano

Bankovní rada ČNB dnes rozhodla o zachování sazeb na současné úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na úrovni 1,75 %, lombardní na 2,75 % a diskontní sazba na 0,75 %. Dle očekávání si tak ČNB dává pauzu před dalším zvyšováním sazeb, které dle našich odhadů přijde hned z kraje příštího roku. Koruna, která podle našeho názoru nebude posilovat tak rychle, jak prognóza ČNB předpokládá, otevře Bankovní radě ČNB prostor pro další růst sazeb. Nízká nezaměstnanost a vysoký růst mezd tlačící na inflaci, u které v prvním čtvrtletí očekáváme hodnoty u třech procent, jsou dalšími faktory mluvící ve prospěch zvyšování sazeb. Ten očekáváme v prvním čtvrtletí hned dvakrát, tedy v únoru a březnu, a to celkem na 2,25 %. Přihlásí se znovu, až s blížícím se zvyšováním evropských sazeb po létě 2019. V tom samém období očekáváme další, v roce 2019 již třetí, zvýšení tuzemských sazeb na konečných 2,5 %.

Pět členů rady hlasovalo pro zachování sazeb na současné úrovni, dva hlasovali pro jejich zvýšení o 25 bazických bodů. Mezi hlavní důvody mluvící pro zvýšení sazeb, které dva členové BR zřejmě brali v potaz, byl vývoj kurzu koruny vůči euru, který se prozatím nevyvíjí podle prognózy ČNB a riziko, že stávající prognóza kurzu koruny nebude naplněna. Sám guvernér zdůraznil, že očekávají i novou prognózu, u které nelze vyloučit, že se bude lišit od té původní. Koruna po tiskové konferenci guvernéra mírně oslabila přibližně o 0,16 % a obchoduje se těsně pod úrovní EUR/CZK 25,8. Celý komentář naleznete na: https://bit.ly/2SedJD9

Z dlouhodobějšího hlediska je ale jasné, že zvyšování sazeb nebude trvat věčně. Výnosová křivka derivátů (swapů) v Česku ve svém středu klesá – jinými slovy získává inverzí tvar. To znamená, že krátkodobé výnosy jsou na vyšší úrovni než výnosy za delší období. Zpravidla jde o úkaz, který se na trzích vyskytuje ke konci cyklu zvyšování sazeb. To znamená, že už nyní se trh připravuje na blížící se vrchol růstu úrokových sazeb.

Včerejší zvednutí sazeb americkým Fedem na 2,5 % vyústilo nejprve ve skokové posílení dolaru vůči euru o necelých 0,6 %. Během dnešního dopoledne v reakci na holubičí prohlášení předsedy rady J. Powella začal strmě oslabovat téměř o jedno procento a dočasně překročil hranici EUR/USD 1,148. Následně začal mírně posilovat, stále se však pohybuje nad úrovní EUR/USD 1,14. Velký propad zaznamenala také ropa Brent, kdy její cena klesla poprvé od roku 2017 pod úroveň 55 UDS/barelPowell poznamenal, že v průběhu 2019 očekává zvednutí sazeb jenom dvakrát, místo dosavadních tří. Jako vítězové z tyhle situace můžou  nakonec vyjít rozvíjející se ekonomiky jako Brazílie, které mají veliké množství svého dluhu denominováno v amerických dolarech.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.11.2023Ranní okénko - Stabilní sazby ČNB, v USA vycházejí data z trhu práce Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.11.2023Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.09.2023Fed sazby nezvedne ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688