Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.12.2018 11:01:23

Růstový náskok USA bude mizet, americké akcie ale budou mít stále navrch

Současná expanze podle investiční společnosti Pimco stárne „vlídným“ způsobem, ale globální ekonomika se nachází za svým vrcholem. Tato pozdní fáze expanze může trvat i delší dobu, modely společnosti ukazují, že pravděpodobnost recese v následujících 12 měsících se pohybuje kolem 30 %. Leží tedy znatelně výš než během předchozích devíti let expanze, ale Pimco tvrdí, že „modely svítí oranžovými barvami a ne výstražnou červenou“.

„Očekáváme, že růstová mezera mezi americkou ekonomikou a zbytkem světa se bude příští rok uzavírat. Spojené státy byly během posledního roku v mnoha ohledech výjimečné. Proběhla tam fiskální stimulace, která zrychlila tempo růstu ve chvíli, kdy světová ekonomika zpomalovala. Americká centrální banka zvedala každé čtvrtletí sazby, akciový trh si vedl lépe než trhy mezinárodní a dolar posilovat i přesto, že prezident proti tomu protestoval,“ píše Pimco. Jenže nyní by se měly začít projevovat utaženější finanční podmínky, vyprchává efekt fiskální stimulace a současný pokles cen ropy prospívá více Evropě, Japonsku a Číně než USA.

Přes popsané uzavírání růstové mezery by si ale podle Pimca měly americké akcie vést stále lépe než ostatní trhy. Příčinou je vysoká ziskovost amerického korporátního sektoru a jeho menší citlivost obchodovaných společností na cyklus. Společnost přitom očekává, že růst v USA v roce 2019 klesne na 2 – 2,5 %, což jsou čísla nacházející se pod konsenzem. Jádrová inflace by se měla v USA, Evropě i v Číně stále držet zhruba na stejných úrovních a tudíž pod cílem, k čemuž přispějí i nižší ceny ropy. Zrychlení tempa růstu mezd je sice možné, proti němu by ale mělo působit zvyšování produktivity stejně jako intenzivní konkurence a „Amazon efekt“.

Fed by měl podle Pimca v příštím roce zvednout sazby jen jednou či dvakrát a „stále pravděpodobnější se zdá možnost, že Fed si v první polovině roku dá přestávku“. Utahování totiž za něj provádí pokles jeho rozvahy a také vývoj finančních podmínek. Tato přestávka by ale mohla v trzích vzbudit mylný dojem, že cyklus zvedání sazeb je u konce a celkově by mohla zvednout volatilitu na trzích. Konflikt mezi USA a Čínou, který se projevuje zejména na poli mezinárodního obchodu, má podle odborníků Pimca hlubší kořeny a namístě je hovořit o „střetu dvou systémů“.

Fáze pozdního cyklu bude celkově vytvářet tlak na akciové trhy, ty tak podle Pimca zůstanou volatilní a investoři by se měli zaměřit zejména na „kvalitní defenzivní růst“ a minimalizovat by měli investice do cyklických firem. Jak bylo zmíněno, společnost preferuje americké tituly a z nich pak především akcie velkých společností. Mírně pozitivní má společnost výhled u ropy. Projekce Pimca týkající se růstu HDP a inflace jsou shrnuty v následující tabulce. Světová ekonomika jako celek by podle nich měla v roce 2019 růst o 2,75 – 3,25 %, zatímco v roce 2017 rostla o 3,3 % a podle odhadů společnosti by stejného tempa růstu měla dosáhnout letos:

Zdroj: Pimco

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688