Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  20.12.2018 09:19:49

Rozbřesk: ČNB sazby nezvýší, ale připraví trhy na únor

Česká národní banka dnes v tomto roce naposledy bude rozhodovat o sazbách a měla by si od jejich zvyšování na okamžik odpočinout. Jednak proto, že současné tempo zvyšování úrokových sazeb je velmi svižné (5krát za rok), a to nejen na dnešní evropské poměry, ale i v historickém kontextu (naposledy jsme viděli podobné utahování měnových kohoutů na přelomu roku 2007 a 2008).

Současně koruna v tuto chvíli není daleko od aktuální prognózy, která ji na závěr roku předpokládá v okolí 25,70 EUR/CZK. Lepší fungování trhů a menší efekt rezolučního fondu ji zatím chrání od výprodejů, kterými si prošla ke konci roku 2017. Počítáme, že výrazněji začne zaostávat za prognózou načrtnutých zisků až v roce 2019.

S dalším růstem sazeb proto počítáme již v únoru. Růst hospodářství i inflace budou sice o něco slabší, než ČNB předpokládala. Hlavní argument - přehřívající se trh práce a rychle rostoucí mzdy - ale stále zůstává ve hře. A velká část členů bankovní rady v takové chvíli jednoduše bude chtít se sazbami putovat směrem k neutrálním úrovním. Z dnešní tiskové konference bude v zásadě nejdůležitější signál, jakou rychlost bankovní rada v obnoveném složení plánuje příští rok nasadit.

To americká centrální banka se nenechala dostat pod tržní a politický tlak a včera statečně zvýšila úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů. Kromě toho navíc navzdory pesimistickým tržním očekáváním vidí stále určitý prostor pro další postupné zvyšování úrokových sazeb. Vezmeme-li v úvahu, že tempo vyfukování bilance Fedu, kterým banka z trhů stahuje 50 mld. dolarů měsíčně, zůstává zároveň nedotčeno, pak jde po však stránkách o jestřábí rozhodnutí.

Co se týče nové “kvartální” prognózy, tak ta především přináší očekávané snížení počtu posunů sazeb Fedu vzhůru ze tří na dva v roce 2019. Kromě toho jako mírný bonus vedení Fedu zredukovalo i odhadovanou dlouhodobou rovnovážnou úrokovou sazbu, která je nyní konsensuálně odhadována na úrovni 2,8 % (ve srovnání s 3,0 % uvedenými v zářijové prognóze). Nic z toho však není příliš podstatné, neboť trh úrokové prognóze Fedu v tuto chvílí jednoduše nevěří a je v zásadě jedno, co je v ní napsané, neboť finanční podmínky v americké ekonomice ovlivňuje skutečná měnová politika a nikoliv očekávání Fedu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se nadále pohybuje v okolí 25,75 EUR/CZK. Dnešní zasedání ČNB bez zvýšení sazeb a s rozumně jestřábím komentářem by na ni mělo mít neutrální dopad. Uvidíme, zda se v následujících dnech přece jen nezačne projevovat negativní dopad konce roku, který letos díky hladšímu fungování trhu jako by neexistoval…

Zahraniční forex

Americká centrální banka se nenechala dostat pod tržní a politický tlak a statečně zvýšila úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů. Kromě toho navíc navzdory pesimistickým tržním očekáváním vidí stále určitý prostor pro další postupné zvyšování úrokových sazeb. Vezmeme-li v úvahu, že tempo vyfukování bilance Fedu, kterým banka z trhů stahuje 50 mld. dolarů měsíčně, zůstává zároveň nedotčeno, pak jde po však stránkách o jestřábí rozhodnutí, které dolaru muselo pomoci. Eurodolar se tak vrátil zpět pod 1,14, avšak uvidíme, zdali dolar bude schopen držet zisky v situaci drasticky klesající dolarové úrokové sazby.

Pozornost hlavních měn a především pak libry může být však dnes nasměrována spíše k zasedání Bank of England a k tomu jak centrální banka čte jednání o brexitu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688