Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  20.12.2018 08:20:11

ČNB si po čtyřech zvýšení sazeb v řadě dává pauzu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ani ČNB ani Bank of England dnes nebudou následovat včerejšího vzoru Fedu a sazby zvyšovat nebudou. Zatímco ČNB vyčkává, kam se v novém roce pohne kurz, Bank of England je paralyzována nejistotou ohledně brexitu.

Bank of England sazby nezvedne

Vzhledem k současné nejistotě ohledně brexitu se zdá vyloučené, že by Bank of England dnes zvyšovala sazby. Banka dala jasně najevo svou opatrnost, když v poslední době vytvořila několik stresových scénářů krizového vývoje brexitu. Další směřování měnové politiky ve Velké Británii bude záležet na tom, jakým způsobem ostrovní království opustí EU.

Fed nezklamal a znovu zvýšil sazby

Americká centrální banka včera v souladu s očekáváním zvedla úrokové sazby. To však nebylo překvapení, trh tento krok již dlouhou dobu předpokládal. Zajímavé byly další výstupy ze zasedání. Změnil se totiž výhled pro růst sazeb v příštím roce. Fed již očekává pouze dvojí růst úroků v roce 2019 a jednou by se sazby ještě měly zvyšovat v roce 2020. Přehodnoceny byly i růstové vyhlídky pro příští rok. Prognóza americké centrální banky pro HDP se posunula o dvě desetiny procentního bodu dolů na 2,3 %, předpověď inflace o desetinu na 1,9 %. Z pohledu trhů je nejdůležitější změnou přehodnocení odhadu rovnovážné úrokové míry. Ta se nyní podle Fedu nachází na 2,8 %. Trh vnímá včerejší zasedání Fedu jako mírně jestřábí, dolar tak včera smazal své ztráty a své evropské obchodování proti euru začne poblíž úrovně 1,139 USD/EUR.

ČNB si dnes dá od zvyšování sazeb pauzu

Dnes nás čeká zasedání ČNB. Zvýšení sazeb nečekáme ani my ani žádný další analytik, kterého se ptala agentura Bloomberg. Guvernér jistě okomentuje vývoj kurzu, který se začal vyvíjet v souladu s očekáváním ČNB. Mohl by také začít připravovat trhy na to, že v únoru může dojít ke zvýšení sazeb, pokud po novém roce nebude pokračovat posilování koruny. Záležet bude i na dalším vývoji inflace. My se domníváme, že v únoru k dalšímu zvýšení sazeb nakonec dojde. Naše očekávání jsme ve větším detailu popsali zde: http://bit.ly/2UPqHt0.

Posilování koruny včera zastavilo

Po několika dnech pozvolného posilování včera koruna narazila na své dno. V průběhu dopoledne se domácí měna totiž dostala až na 25,70 CZK/EUR. Od této hladiny se však odrazila a smazala své úterní i včerejší zisky. V současné době se obchoduje kolem 25,76 CZK/EUR. Výrazně se nedařilo ani polskému zlotému a maďarskému forintu. Ty oslabily spolu s eurem po zasedání amerického Fedu. Zlotý tak dnes své evropské obchodování otevře poblíž 4,289 PLN/EUR a forint kolem 322,8 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688