Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.12.2018 23:00:48

19. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v polovině obchodního týdne oslabily poté, co předpověď centrální banky o zpomalení růstu úrokových sazeb v roce 2019 zaostala za očekáváním investorů, kteří věřili v razantnější zpomalení utahování měnové politiky.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 1,49 % na 23 323,66 bodu, širší index S&P 500 klesl o 1,54 % na 2 506,96 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 2,17 % na 6 636,83 bodu. Index volatility se po průběžném poklesu vrátil přesně na hodnotu z úterý (25,58 bodu) a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o šest bazických bodů na 2,76 %. Nejsledovanější kryptoměny přidaly přes 4 %.

Měnový výbor Fedu uvedl, že rizika pro ekonomiku jsou "zhruba vyvážená", ale že bude "nadále sledovat globální hospodářský a finanční vývoj a posuzovat jeho důsledky pro ekonomický výhled". Přestože Fed nyní předpokládá, že v příštím roce zvýší úrokové sazby dvakrát, ne třikrát, jak zamýšlel dříve, podle názoru investorů to nestačí na zmírnění obav z případných negativních dopadů růstu sazeb na ekonomiku, jejíž tempo růstu polevuje.

Dolar sice pokračoval v sestupném trendu z posledních dnů, část denních ztrát ale po zveřejnění výsledku zasedání Fedu smazal. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21.30 SEČ odepisoval 0,13 % na 96,98 bodu. Euro na dolar přidávalo 0,15 % na 1,1378 USD, britská libra k dolaru oslabila o 0,12 % na 1,2624 USD. Dolar k japonskému jenu stagnoval na 112,42 JPY.

ZLATO JAKO OPAK VÍRY V CENTRÁLNÍ BANKY

Vzhledem k obchodním sporům USA a Číny i výkyvům na globálním finančním trhu někteří investoři začínají pochybovat, že si dolar v příštím roce udrží postavení hvězdné měny. Prezident USA Donald Trump v úterý na Twitteru napsal, že je neuvěřitelné, aby centrální banka za současné globální hospodářské a politické nejistoty byť jen uvažovala o zpřísnění měnové politiky.

Ceny ropy během dne přidávaly kolem dvou procent, nakonec se zvýšily zhruba o procento. Zotavují se tak z jednoho z největších propadů posledních let. Podpořila je středeční zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) o poklesu zásob suroviny v USA. Zpráva zároveň potlačila přetrvávající obavy, že zpomalení globální ekonomiky bude mít dopad na poptávku.

Americké zásoby ropy se v týdnu do 14. prosince podle EIA snížily o 497 000 barelů. Byl to třetí pokles za sebou, i když mírnější, než čekali analytici. Ti jej odhadovali na 2,4 milionu barelů.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se tento měsíc se svými spojenci domluvila na omezení dodávek ropy o 1,2 milionu barelů denně. Změny ale vstoupí v platnost až od ledna a těžba Spojených států, Ruska a Saúdské Arábie se mezitím blíží rekordům.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688