Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.12.2018 17:58:26

7 důvodů, proč nízká volatilita nebude trvat věčně


Přes stálou hrozbu obchodní války, inverze výnosové křivky v USA a snižující se likvidity zajišťované centrálními bankami je volatilita napříč třídami aktiv stále poměrně nízká. Proč? 

Faktory uvedené v úvodu by měly přispívat ke zvýšené volatilitě. S výjimkou února a března ale kolísavost na trzích zůstává i letos na nízkých úrovních. Podle analytiků z Nordea Markets za tím může být sílící americká ekonomika, která působí jako polštář proti turbulencím na rozvíjejících se trzích i uvedeným signálům v rozvinutých zemích. A uvádějí sedm důvodů, proč se volatilita na podprůměrných hodnotách nebude držet věčně.

1. Snižování likvidity ze strany centrálních bank

Americká centrální banka postupně snižuje likviditu, kterou v rámci QE poskytovala trhům, takže na mezibankovním trhu je stále méně dostupných dolarů. Postupná splatnost dluhopisů v držení Fedu znamená stahování dolarů z oběhu, což by mělo vést k postupnému růstu hodnoty dolaru. Silnější americká měna bude mít negativní vliv nejprve na rozvíjející se trhy, pak přijdou na řadu i vyspělé ekonomiky. Další na řadě jsou riziková aktiva, která přestávají být vzhledem k vyšším sazbám Fedu pro investory tak zajímavá. To vše povede ke zvýšení volatility v roce 2019, protože na aktuálních úrovních se zkrátka udržet nemůže.

2. Podle výnosové křivky v USA je volatilita příliš nízká

Výnosová křivka v USA naznačuje závěr růstové fáze ekonomického cyklu. Možná je to kvůli dlouhému působení kvantitativního uvolňování tentokrát jinak, právě tato nedůvěra ve výnosovou křivku pak může vést k nízké volatilitě. Když jí ale budeme věřit, výnosová křivka říká, že do recese v USA zbývají dva roky. A ohledně volatility vzkazuje, že v následujících třech letech bude její růst na měnovém trhu nezanedbatelný.

Stejné je to v případě indexu VIX, který se podobně jako volatilita na forexu zhruba o tři roky zpožďuje za výnosovou křivkou. I na americkém akciovém trhu lze tedy v nejbližších třech letech očekávat vzestup kolísavosti.

3. Trhy očekávají ještě nižší volatilitu

Investoři si nedají říci a opět budují krátké pozice na trhu s volatilitou (sázejí na pokles VIX). Aktuálně jsou dokonce investoři více SHORT než v únoru, tedy před posledním rychlým sešupem na americkém akciovém trhu. To znamená, že trh nečeká velké turbulence. Pozitivní očekávání v byznysu a slabší očekávaná inflace nahrávají očekávání poklidného vývoje, to ale neznamená, že by investoři měli být klidní. Spíše naopak, situace se může v roce 2019 rychle změnit.

4. Finanční volatilita je menší než ta geopolitická

Geopolitická nejistota se z trhu hned tak nevytratí. V USA se blíží volby, blíží se termín brexitu a politická rizika na rozvíjejících se trzích rostou. Index geopolitické nejistoty je na úrovni, která koresponduje s dvoucifernou úrovní indexu volatility na měnových trzích. Otázka je, který index nyní "má pravdu".

5. Nízké emise, nízká volatilita

Index TYVIX měřící volatilitu na trhu s 10letými vládními dluhopisy USA je na historickém minimu, a to přesto, že čisté emise bondů rychle rostou. Vzhledem k rostoucím nákladům na zajištění pro zahraniční investory, hrozbě růstu deficitu USA (a růstu objemu nově emitovaných dluhopisů) je současná nízká volatilita překvapivá. V roce 2008, kdy ministerstvo financí emitovalo dluhopisy stejným tempem, byl TYVIX nad 13 body. Na současných hodnotách mezi 3 a 4 body malá kolísavost jednoduše není (vzhledem k podmínkám na trhu a v ekonomice USA) udržitelná.

Na akciovém trhu hrozí zvýšení volatility, pokud se do první poloviny roku 2019 nenavýší dluhový strop v USA. Pokud dojde k problémům při vyjednávání, lze se opět dočkat vyšší volatility.

6. Rizikové měsíce

Vedle toho, že hrozí neúspěch ve vyjednáváních o dluhovém stropu, u volatility funguje také sezónnost. Kromě roku 2015 došlo v posledních letech v říjnu či listopadu pokaždé k nárůstu volatility.

7. Historické srovnání

Měřeno směrodatnou odchylkou (z-score) se většina měn zemí G10 obchoduje pod historickými průměry. Největší stabilitu překvapivě vykazuje pár USD/JPY, což ale nemusí trvat dlouho.

Podle grafů se zdá, že je volatilita opravdu nízká. A ačkoli se historie nemusí opakovat, v určitých intervalech si některé etapy bývají podobné. Vzhledem k tomu, že jsou v současnosti rizika podle Nordea Bank oceněna níže, než je vnímá samotná banka, její analytici jsou ve výhledu na rok 2019 opatrnější než v minulosti



Jak investovat v roce 2019?


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.02.2020Brno: 7 důvodů, proč studovat na MUNI muni.cz (Masarykova univerzita)
06.12.20197 důvodů, proč spořit na důchod již od mládí Petr Rozkošný (Meteobox.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688