uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  19.12.2018 16:18:07

Praha: Až 600 sdílených elektromobilů?


Nesporně dobrá myšlenka – nabídnout až 600 elektromobilů, které by Pražané mohli sdílet za určitý poplatek, jak podle počtu ujetých kilometrů, tak podle času pronajmutí auta. Potud, i s ohledem na to, že ročně jen v hlavním městě předčasně zemře na následky nemocí spojených se znečištěním ovzduších až několik set lidí, věc velmi potřebná a záslužná.

A teď druhá strana věci, a tou je finanční záležitost. Magistrát uvádí, že do projektu, který by měl začít fungovat v polovině roku 2020, hodlá investovat asi 150 milionů korun. Ovšem zbylých necelých 900 milionů korun mají dodat investoři, soukromí a další partneři této akce. Z této vskutku vysoké částky automaticky vyplývá, že budou investoři očekávat, že se jim tato částka nejen vrátí, ale také přinese výnosy. Pokud bychom vycházeli ze současných nabídek, které už jsou na trhu, vyjde nám při sazbě 5 za km a 50 za hodinu, že by denní cestování sdílených autem vyšlo na střední vzdálenost do práce a z ni 2 x 30 km, na asi 1000 Kč. Jak velký zájem by byl za takovýchto podmínek, necháme na čtenářích.

Jediný smysl sdílených automobilů je v tom, že to zákazníka vyjde levněji než kdyby vlastnil svůj vůz, nebo se s ním přinejmenším pohyboval po Praze. Takže současné taxy nic takového nezaručují. Podobně i zájem investora je zjevný – vydělat. On to ve skutečnosti nebude dělat pro lepší ovzduší v Praze, ať to stojí co to stojí.

Něco jiného je zájem magistrátu. Ten skutečně hodlá investovat oněch 150 milionů korun do celého projektu, ale hlavně výstavby dobíjecích stanic, kterých by mělo vyrůst 150, a to během všeho jeden a půl roku. I nad tímto číslem se lze pozastavit jako nad velmi optimistickým. Podle dostupných informací je totiž v celé České republice asi 1751 dobíjecích stanic pro elektromobily. Jejich budování je přitom věcí přinejmenším 5 let, a to společností jako ČEZ a dalších kolosů, měst a podobně. Sama Praha by chtěla postavit za 1.5 roku asi 9 % z tohoto čísla?

Uvedené otazníky jsou na místě, stejně jako podpora takovéto myšlenky, která se zrodila už za bývalého vedení magistrátu a až nyní dochází na výběrové řízení…      

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688