TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  19.12.2018 13:18:35

Plastovým příborem se už brzy nenajíme, Brusel rozhodl o zákazu

Jednorázové příbory, vatičky do uší, brčka nebo míchátka budou v zemích EU v roce 2021 zakázána. Omezení se týká i některých oxo-plastů a polystyrénů. Na finálním znění legislativy se dohodli ve středu zástupci Evropského parlamentu a členských států.

Omezením jednorázových plastů si EU klade za cíl snížit znečištění moří a oceánů. Tam, kde existují alternativy, budou jednorázové plasty zakázány. Zmizet by tak měly třeba plastové příbory, talíře, brčka, vatičky do uší, tyčky k balónkům, některé obaly na potraviny či kelímky z expandovaného polystyrénu.

"Občané očekávají od Evropské unie jen jednu věc, že zavede ambiciózní nařízení týkající se jednorázových plastů, které jsou zodpovědné za dušení moří a oceánů. Tohoto jsme dosáhli dohodou uzavřenou dnes v 6:30 ráno. Sníží to náklady, které bychom jinak museli na odstraňování následků znečištění životního prostředí dát o celých 22 miliard euro (566 miliard)," uvedla belgická europoslankyně Frédérique Riesová.

V rámci dohodnutého nařízení zavede EU také princip, kdy znečišťovatelé budou platit za odstraňování důsledků. To se týká hlavně tabákových společností, neboť filtry cigaret obsahují acetátová vlákna, která se rozkládají desítky let. Nedopalky jsou vůbec nejodhazovanějším odpadem.

Významným znečišťovatelem moří a oceánů jsou také zbytky rybářských sítí. Výrobce by měl zasáhnout stejný princip jako tabákové společnosti, že část zisku z prodeje bude muset směřovat na odstraňování důsledků na životní prostředí.

 

EU také chce dosáhnout toho, že do roku 2029 bude 90 % plastových lahví v EU recyklováno. V roce 2025 by měly být plastové lahve nejméně z 25 % vyráběny z obnovitelných materiálů, o pět let později se tato laťka posune na 30 %.

Na cigaretách, plastových kelímcích či ubrouscích pak bude muset být varování před tím, jaké důsledky pro životní prostředí má odhazování tohoto odpadu do přírody.

"Evropa má nyní legislativní nástroje na ochranu a prosazování na mezinárodní úrovni, což je potřeba vzhledem ke globální povaze znečištění moří. Je to důležité pro planetu a je to něco, co chtějí miliony Evropanů," dodala Riesová.

Dohodnutý text teď musí schválit Evropský parlament a zástupci členských států na Evropské radě. Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu jej bude probírat v lednu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688