STOX.CZ (Grant Capital)
Komodity  |  18.12.2018 14:01:23

Rusko plánuje výrazné snížení produkce ropy

Autor: Martin Pohl

Ruská ropná produkce se pravděpodobně od příštího roku sníží kvůli globálnímu paktu o omezení těžby, prohlásil v úterý 18. 12. Ruský ministr energetiky Alexander Novak. Tím by došlo k přerušení desetiletého pravidelného růstu produkce ruské ropy.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další významní ropní producenti, vedeni Ruskem, se tento měsíc dohodli na pokračujícím omezování těžby a produkce ropy, jelikož ceny za barel ropy poklesly na méně než 60 $. Přitom v říjnu byly ceny ještě na hodnotách více než 80 $ za barel.

Ruská federace se zavázala ke snížení produkce o 228 tisíc ropných barelů denně z rekordně vysokého měsíčního průměru 11, 41 milionu barelů během prosince 2018 (přepočítáno na měsíční hodnoty).

Alexander Novak řekl, že tohoto snížení bude dosáhnuto během prvního čtvrtletí roku 2019. Během vystoupení ve výboru vládnoucí strany Jednotné Rusko v dolní komoře parlamentu také uvedl, že tento rok ruská ropná produkce vzroste o zhruba 200 tisíc barelů denně na celkových vytěžených 556 milionů tun ropy.

Ruská ropná produkce byla, během posledního desetiletí, na rostoucí vlně, kdy každý rok zvyšovala celkový ropný výstup, a to díky zpřístupnění nových rafinerií po roce 2008, kdy došlo k poslednímu poklesu produkce kvůli světové ekonomické krizi a cenovým turbulencím.

Novak také dodal, že základní očekávaný předpoklad produkce ropy na příští rok je celkově přibližně 555 až 556 milionů tun ropy. Avšak tento odhad může být v budoucnu upraven, pravděpodobně o 3-4 miliony tun směrem dolů v závislosti na dalších rozhodnutích ruských představitelů. Dle něj je momentálně velmi obtížné predikovat produkci příštího roku vzhledem k nejistotě a mnoha faktorech, které výslednou produkci a její množství ovlivní.

Světové ropné ceny poklesly o více než 30 % od začátku října kvůli rostoucím globálním zásobám a snížení celosvětového ekonomického růstu. Novak prohlásil, že dohoda o snížení z tohoto měsíce zabránila ještě většímu propadu cen.

„Efekt dohody vidíme již nyní. Ceny nepoklesly výrazně, k čemuž by mohlo dojít, pokud bychom nedospěli k dohodě.“ Naráží tedy na skutečnost, že aktuálně jsou ceny stále na nízké úrovni a dokonce i klesají, avšak bez dohody mezi OPEC, Ruskem a dalšími producenty by byly cenové propady ještě výraznější.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688