Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.12.2018 23:42:16

17. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy v pondělí po dočasném vzepětí po úvodních poklesech nakonec prudce oslabily, a navázaly tak na výprodej z konce předchozího týdne. Ztráty všech tří hlavních indexů přesáhly dvě procenta, částečně v reakci na komentář šéfa investiční společnosti DoubleLine Capital Jeffreyho Gundlacha, že trh je v první fázi mnohem výraznějšího poklesu.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 2,11 % na 23 592,98 bodu, širší index S&P 500 klesl o 2,08 % na 2 545,94 bodu a je nejníže od loňského října a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 2,27 % na 6 753,73 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 13,36 % na 24,52 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o tři bazické body na 2,86 %. Zisky okolo 10 % si připsaly nejsledovanější kryptoměny.

Všech třicet akcií zahrnutých v indexu Dow ztrácelo v čele s American Express (-4,28 %). V červených číslech zakončily obchodování také všechny hlavní sektory indexu S&P 500. Index Nasdaq Composite jako poslední ze tří nejsledovanějších benchmarků odevzdal veškeré zisky od začátku roku.

DIVIDENDOVÉ AKCIE NA ROK 2019

Gundlach je na Wall Street považován za velice vlivného investora. V rozhovoru s televizí CNBC například řekl, že by americká centrální banka tento týden neměla zvyšovat sazby. Trh přitom očekává, že je Fed zvýší. Problém podle Gundlacha není ani tak v tom, že by Fed neměl úroky zvyšovat. Problém tkví v tom, že je neměl nechávat tak dlouho nízké, řekl muž, který je označován po Billu Grossovi za "nového dluhopisového krále". Aktuální dění na trhu považuje za začátek medvědího trendu. Pro rok 2019 považuje za dobré sestavit portfolio převážně z kvalitních dluhopisů.

Analytik Oliver Pursche ze společnosti Bruderman Asset Management poznamenal, že trh je nyní emocionálně vyčerpaný a náchylný k výprodejům. "Je to o náladě a Gundlachův komentář trhu nepomohl," řekl Pursche.

PAUL TUDOR JONES: AKCIE BUDOU DÁLE ZTRÁCET

Akciový trh již negativně ovlivnila zpráva o vývoji na trhu bydlení, kde je index nálady na nejnižší úrovni za tři a půl roku. Oslabení spotřebitelské důvěry pak potvrdilo i varování britské maloobchodní společnosti ASOS. Oborový index maloobchodu S&P 500 ztratil 3,2 % a například akcie Amazonu (-4,46 %) ztrácely velice výrazně.

Pokud by ale Fed na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ve středu signalizoval pomalejší tempo zvyšování úrokových sazeb, mohlo by to náladu na trhu podle obchodníků pozvednout.

Na devizovém trhu oslaboval dolar, rovněž kvůli nadcházejícímu zasedání Fedu. Zatímco zvýšení úrokových sazeb se všeobecně očekává, obchodníci se zaměří na to, co banka uvede k výhledu ekonomiky a měnové politiky na příští rok.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22.00 SEČ ztrácel 0,3 % na 97,13 bodu. Euro k dolaru mělo k dobru 0,4 % na 1,1347 USD, britská libra k dolaru pak zpevňovala o 0,3 % na 1,2618 USD. Dolar k japonskému jenu ztrácel skoro 0,6 % na 112,75 USD.

Minulý týden dolar vykázal nejlepší týdenní výsledek od září a jeho kurz vystoupil na nejvyšší úroveň za 18 měsíců. Naopak euro sláblo v reakci na snížení předpovědi růstu inflace i HDP.

Pozornost obchodníků se v úterý zaměří i na projev, který u příležitosti 40. výročí zahájení tržních reforem a otevírání čínské ekonomiky pronese čínský prezident Si Ťin-pching.

Ceny ropy klesaly. Vliv na jejich pokles mají hlavně známky převisu nabídky nad poptávkou v USA. Na trhu navíc přetrvávají obavy ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky. Cenu WTI podle obchodníků tlačí dolů zpráva společnosti Genscape o růstu zásob ropy v důležitém americkém překladišti Cushing v Oklahomě. Zpráva ukázala, že tyto zásoby mezi 11. a 14. prosincem stouply o více než milion barelů. "Toto číslo je vyšší, než se očekávalo," upozornil analytik Phil Flynn z Price Futures Group. Údaje podle něj naznačují, že dodávky ropy se zvyšují, zatímco poptávka oslabuje.

Ceny ropy se během října a listopadu kvůli obavám z převisu nabídky nad poptávkou propadly o více než čtvrtinu. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se tento měsíc se svými spojenci domluvila na omezení dodávek ropy o 1,2 milionu barelů denně. Někteří investoři ale pochybují, zda tento krok dokáže na trhu s ropou obnovit rovnováhu. Snahu členů OPEC o podporu cen ropy a omezení nadbytečných dodávek na trh komplikuje mimo jiné pokračující růst těžby ve Spojených státech.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688