Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
17.12.2018 18:59:57

Počasí na Vánoce se rýsuje, bude teplo…

 

Ačkoliv nás v posledních dnech doprovází zimní počasí, od středních poloh i se sněhovou pokrývkou, přesně na Vánoce se začíná rýsovat výrazná obleva od západu. Oceánské proudění na nějakou dobu vyžene studený vzduch ze střední Evropy a Vánoce budou už tak trochu tradičně na blátě. Přes celé období bude platit, že chladněji bude na východě a tepleji na západě. Oceán má přece jenom větší vliv v Čechách, než na Moravě, která už od začátku zimy vymrzává o něco více. Postupně směrem k Vánocům přibyde i srážek, které jsou v zimě typické pro teplejší západní proudění. Po Vánocích se začne ochlazovat, jak to přesně bude vypadat, bude nutné upřesnit.

Dny před námi ještě budou chladné. V úterý bude nejčastěji oblačno, ojediněle slabé sněžení a také mrznoucí mlhy. Teploty 0 až 4°C. Na východě na sněhové pokrývce i -1°C. Ve středu bude oblačno až polojasno, znovu ojediněle sněžení případně mrholení. Teploty -2 až 2°C. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, od západu místy sněžení, pod 400 m n. m. srážky smíšené. Teploty -2 až 2°C. Od západu oteplování. Od pátku se začne oteplovat od západu. Teploty postupně stoupnou na 1 až 5°C a později i 3 až 8°C. Prvně se objeví sněžení, které přejde v mrznoucí déšť a později už nemrznoucí. Na Moravě se oteplení vždy dostaví o něco později a bude slabší.

Vánoce jsou přece jenom ještě za několik dní a předpověď se může změnit. V nížinách ale klesla naděje na bílé Vánoce prakticky na minimum. Během posledních zim se opakovala takováto mizérie se sněhem, od ledna se však uměly dostavit tužší mrazy. Možná nás to čeká znovu, protože modely naznačují výrazné rozdělení vzduchu na teplý a ledový kolem severního pólu. Případný pokles ledového vzduchu směrem na jih by přinesl třeskuté mrazy až do střední Evropy. Uvidíme.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty