Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.12.2018 09:09:19

Tento týden bude patřit centrálním bankám (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Americká centrální banka ve středu pravděpodobně zvýší sazby o dalších 25 bazických bodů. Vyznění zasedání však může být nakonec holubičí. V Evropě bude pozornost směřovat na vyjednávání o státním rozpočtu ve Francii a Itálii. Indikátory důvěry v Německu a ve Francii zřejmě utrží další šrámy. Česká národní banka se tou americkou inspirovat nenechá a ke zvýšení sazeb tentokrát nepřistoupí.

Fed sazby zvýší, nová prognóza však bude holubičí 

Hlavní událostí tohoto týdne bude zasedání americké centrální banky. Ta zřejmě zvedne klíčovou úrokovou sazbu o 25 bb na 2,25-2,50 %. Sazbu IOER, kterou Fed úročí bankám přebytečné rezervy, však zvýší jen o 20 bb. Tomu, že se změní výhled Fedu na další zpřísňování měnové politiky, dáváme 75% šanci. Zatímco zářijová prognóza počítala s trojím zvýšením úroků v příštím roce, podle prosincového mediánu by to mohlo být už jenom dvojí. Směrem dolů bude zřejmě revidován i inflační výhled. Navzdory zvýšení sazeb by tak středeční zasedání mohlo být pro americký dolar zklamáním. Důvěra v německou i francouzskou ekonomiku si v prosinci zřejmě pohorší. Na slabší úrovně jí pošlou nepokoje ve Francii i obavy z výsledků vyjednávání o brexitu. 

ČNB další zvýšení sazeb trhům pod stromeček nenadělí

Česká národní banka si v prosinci vybere oddechový čas. Je si vědoma, že kurz koruny je nyní ovlivněn efektem konce roku. Proto si bude chtít počkat na leden a únor, aby bylo jasné, zda se kurz bude vyvíjet v souladu s její prognózou, či nikoli. My se sázíme, že nebude, a tak v příštím roce očekáváme trojí zvýšení úrokových sazeb. Více jsme o čtvrtečním zasedání ČNB psali zde: http://bit.ly/2UPqHt0.

Zaostřeno na dnešek

Inflace v eurozóně bude potvrzena na úrovni 2 %

Kalendář ve Spojených státech je dnes nezajímavý, a tak se budeme muset spokojit s daty z eurozóny. Tam nás čeká finální odhad prosincové inflace. Ta bude zřejmě potvrzena na úrovni 2,0 % y/y. Pokud by měla nastat nějaká revize, bylo by to vzhledem k výprodejům na Black Friday a dalšímu poklesu cen ropy pravděpodobně směrem dolů. Další vyhlídky pro inflaci v eurozóně příliš optimistické nejsou. Nižší ceny ropy v eurovém vyjádření jí během jarních měsíců zřejmě srazí k úrovním okolo 1,5 %.

Závěr týdne se euru nevydařil

Pro společnou evropskou měnu nedopadl závěr minulého týdne zrovna nejlépe. Ze svého konta si odepsala 0,7 %, když oslabila na úroveň 1,129 USD/EUR, kde se naposledy nacházela v půlce listopadu. Data, která v pátek přicházela z eurozóny, totiž přinášela jedno zklamání za druhým. Indikátor PMI ve Francii se poprvé od roku 2016 propadl pod hranici 50 bodů, tedy do oblasti, která značí pokles aktivity v oblasti průmyslu. Na průzkum mezi nákupními manažery zřejmě negativně dopadly nepokoje v zemi a obavy o další ekonomický vývoj. Hůře, než se očekávalo, skončil i PMI v Německu. Ten se sice nad 50bodovou hranicí udržel, za očekáváním trhu však zaostal také. Kompozitní PMI za celou eurozónu tak skončil na úrovni 51,4 bodu, což by bylo konzistentní s růstem ekonomiky eurozóny v závěrečném čtvrtletí letošního roku o pouhých 0,2 % q/q. Neslavně dopadly i registrace nových vozů v EU, které v listopadu již třetí měsíc v řadě klesaly.

Ceny průmyslových výrobců poklesnou

České ceny průmyslových výrobců podle našeho odhadu v listopadu poklesly meziměsíčně o 0,3 %. Stál za tím především vývoj cen na světových komoditních trzích. Zatímco na začátku října se barel severomořské ropy brent obchodoval za 85 dolarů za barel, na konci listopadu to bylo o 25 dolarů méně. To by mělo být v cenách průmyslových výrobců vidět.

V Polsku bude zveřejněna jádrová inflace. Ta polské centrální bance radost neudělá, když z říjnových 0,9 % zpomalí na 0,7 %. Zvýšení úrokových sazeb tak nebude na pořadu dne dříve než v Q3 19.

Koruna opatrně zkouší, kam až může

Kurz koruny si v pátek pohrával s hranicí 25,80 CZK/EUR. Krátce posílil pod ní (na 25,78 CZK/EUR), nicméně dlouho se zde neohřál a vrátil se zpět na úroveň 25,82 CZK/EUR. Aktivita na trhu byla malá. Většina investorů se již zřejmě vidí na vánoční dovolené, a tak objemy obchodů zůstávají nízké. Podobně na tom byl i polský zlotý. Ve srovnání s předchozím dnem zůstal jeho kurz beze změny (4,296 PLN/EUR).
Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688